Представителите на държавата в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са сменени с решение на служебния кабинет, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет (МС). Петко Стефановски, Иванка Динева и Стефан Белчев заемат местата на Михаил Околийски, Илко Гетов и Георги Клисурски.

За председател на Надзорния съвет Здравната каса е избран Стефановски. Към момента той е зам.-министър на здравеопазването. Завършил е "Медицина" и "Обществено здраве и здравен мениджмънт" в Медицинския университет в Плевен. Има придобити специалности по "Спешна медицина" и "Анестезиология и интензивно лечение". От 2014 г. преподавател е катедрата по Анестезиология и интензивно лечение в същия университет. Ръководил е "Спешно отделение" в Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Георги Странски" в Плевен.

Служебният кабинет уволни заместник-шеф на ДАНС

Служебният кабинет уволни заместник-шеф на ДАНС

Петър Петров е освободен предсрочно по предложение на шефа на ДАНС

Иванка Динева има 22-годишен професионален опит в здравната сфера и е заемала различни ръководни длъжности. Към момента е директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Била е директор на Районна здравноосигурителна каса (РЗОК)-София град, съветник на вицепремиера по икономическата и демографската политика, подуправител на НЗОК, съветник на министъра на здравеопазването, адвокат в Софийска адвокатска колегия. Работила е и като икономист в РЗОК-София град. Динева има висше образование с образователно-квалификационна степен бакалавър по специалност "Стопански и финансов контрол" и магистърска степен по "Счетоводство и контрол" и "Право".

Стефан Белчев е заместник-министър на финансите и има 28 години опит в областта на вътрешния одит и финансовия контрол в публичния сектор. Притежава научна степен "доктор по икономика" с научна специалност "Счетоводна отчетност, контрол и анализ на стопанската дейност". Започнал кариерата си през 1996 г. като финансов ревизор в Столично управление на "Държавен финансов контрол". През 2006 г. застава начело на дирекция "Вътрешен одит" в Министерството на финансите (МФ), а от 2016 г. е поема дирекция "Методология на контрола и вътрешен одит" в същото ведомство. От юли 2021 г. до февруари 2024 г. ръководи Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), а до скоро е бил директор на дирекция "Контрол върху капиталовите инвестиции" в МФ.

Служебният кабинет предлага главсека на МВР да бъде освободен от длъжност

Служебният кабинет предлага главсека на МВР да бъде освободен от длъжност

Решението на правителството е прието неприсъствено

С друго решение от днешното заседание на служебното правителство са определени и нови представители на МС в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Съгласно Кодекса на труда в състава на НСТС влизат по двама представители на Министерския съвет и на представителните организации на работниците и служителите и на работодателите. Националният съвет за тристранно сътрудничество се ръководи от заместник министър-председател.

Поради назначаването на служебно правителство от 9 април 2024 г. се налага определяне на нови представители на кабинета в Националният съвет за тристранно сътрудничество. За такива са определени Людмила Петкова - вицепремиер и министър на финансите, и Ивайло Иванов - министър на труда и социалната политика.

Всички зам. финансови министри сменени

Всички зам. финансови министри сменени

Според МФ очакваните от Асен Василев близо 4 млрд. постъпления са под въпрос