Поетапни протестни действия на служителите от градския транспорт в цялата страна стартират от днес. Това съобщиха от пресцентъра на Федерацията на транспортните синдикати (ФТС) към КНСБ, които са и инициатори на протеста.

Причината за недоволството е предстоящото приемане на държавния бюджет и недостатъчните средства предвидени в него за устойчив ръст на възнагражденията в градския транспорт в страната.

Ще бъдат поставени протестни табели върху превозните средства от градския транспорт в цялата страна, както и по билетните каси и работните места на служителите.

Продължава мярката за по-евтин градски и междуселищен транспорт

Продължава мярката за по-евтин градски и междуселищен транспорт

Помощта ще обхване цялата следваща година

Това е само първа стъпка за мирно изразяване на несъгласие с така предложения Бюджет 2024 от страна на работещите в системата на градския транспорт.

От КНСБ и ФТС настояват за увеличение на средствата в държавния бюджет в размер на 37 млн. лв целево. Те са необходими за повишаване на възнагражденията в сектора. Според организациите по този начин ще бъдат защитени и професионалните, и социалните интереси на работещите в градския транспорт.

"Социалното напрежение в градския транспорт в страната расте с всеки изминал ден поради факта, че заплатите в сферата са изядени от инфлацията и изпреварващия ръст на доходите в частния сектор", коментират от ФТС.

Налице е всекидневно напускане служители, които търсят по-добри условия на труд в частния сектор макар и на по-ниско квалифицирани работни позиции, притеснени са оттам. В същото време на мястото на пенсионираните служители не постъпват нови заради ниските стартови възнаграждения и липсата на перспективност.

"Всичко това води до натрупване на големи количества извънреден труд, достигащи до над 250 хил. часа за тази година в някои от дружествата", изтъкват от ФТС.

Според тях от друга страна натрупаният извънреден труд оказва негативно влияние върху безопасността, която предлага градският транспорт.

Липсата на кадри е повсеместна - от водачи, през инженерен персонал до механици, обслужващ и почистващ персонал.

"За наше огромно учудване и съжаление не получихме разбиране нито от финансовия, нито от транспортния министър", категорични са от ФТС.

Превозвачите излизат на протест

Превозвачите излизат на протест

Градски транспорт, таксиметрови шофьори и автомобилни превозвачи се включват в демоннстрациите