За днес е насрочен протест на превозвачите.

Протестиращите настояват за премахване на биодобавката в горивата, премахването на акциза, одит на тол системата и разширение на обхвата на субсидираните превози. Ще протестират също служителите на столичния градски транспорт и таксиметровите шофьори.

Във връзка с провеждането на протестите, които са съгласувани с общината, се въвеждат промени в организацията на движението на няколко места в столицата.

Синдикалните организации на работещите в градския транспорт на София организират протест с три сборни пункта - кръстовищата "Лъвов мост", Сточна гара и Петте кьошета. Заявеният начален част на пунктове е 8.00 ч., а тръгването от тях - в 9.30 ч., когато започва провеждане на шествия.

От 9.30 ч. от трите пункта шествията тръгват към Министерство на финансите. Затова се очакват временни затруднения на движението между 9.30 - 10.00 ч. по следните маршрути:

- От пл. "Лъвов мост" по бул. "Кн. Мария Луиза", бул. "Цар Освободител", ул. "Г. С. Раковски";

- От Сточна гара по бул. "В. Левски", бул. "Цар Освободител", ул. "Г. С. Раковски";

- От Петте кьошета по бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Г. С. Раковски";

В 10.30 ч протестиращите пред Министерство на финансите пък ще тръгнат към Министерски съвет. Шествието ще е по маршрут: ул. "Г. С. Раковски" - бул. "Цар Освободител" - пл. "Княз Александър I Батенберг" - бул. "Цар Освободител" до пл. "Независимост". От 11.00 до 13.00 ч. пък е предвиден протест пред Министерски съвет.

Вторият протест, който ще се проведе утре в София, е на Националния таксиметров синдикат. Той започва със сборен пункт на Южната дъга на Околовръстния път между бул. "Черни връх" и бул. "България".

В тази връзка от 07.00 до 22.00 часа се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства на бул. "Кн. Мария Луиза" между бул. "Тодор Александров" и ул. "Екзарх Йосиф".

СО ни уведомява къде ще са протестните блокади утре

СО ни уведомява къде ще са протестните блокади утре

Протестират превозвачите, таксиметровите шофьори и градският транспорт

От 09.00 до 22.00 часа се забранява движението и се разрешава паркирането на автомобилите на участниците в протеста в крайна дясна лента на пътното платно или локалното пътно платно, като се осигурят вход-изходите на прилежащите обекти, без да се засягат спирките на градския транспорт и извън зоните за престрояване на Околовръстен път между бул. "Черни връх" и бул. "България", посока бул. "България".

Само при необходимост и по преценка на отдел "Пътна полиция" при СДВР от 10.00 до 22.00 часа ще се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. "Кн. Мария Луиза" между бул. "Тодор Александров" и ул. "Екзарх Йосиф", с изключение на колите на градски транспорт.

За третия протест, организиран от Камарата на автомобилните превозвачи в България, се въвеждат следните промени в организацията на движение: От 07.00 до 22.00 часа се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автобусите и камионите на участниците в протеста, както следва:

- всички паркинги на пл. "Александър Невски";

- на бул. "Кн. Александър Дондуков" между ул. "Злетово" и пл. "Независимост";

- бул. "Тодор Александров" между бул. "Христо Ботев" и бул. "Кн. Мария Луиза".

От 08.30 до 22.00 часа се забранява движението и се разрешава паркирането на автобусите и камионите на участниците в протеста в двете активни десни ленти на пътното платно, като се осигурят вход-изходите на прилежащите обекти, без да се засягат спирките на масов градски транспорт и извън зоните за престрояване, както следва:

- на бул. "Цариградско шосе" в участъка между Околовръстен път и "7-ми километър" (пътен възел с бул. "Христофор Колумб"), в двете посоки.

- на бул. "Ботевградско шосе" между магазин Джъмбо и бул. "Владимир Вазов", в двете посоки

- на бул. "Царица Йоана" между бул. "Панчо Владигеров" и бул. "Д-р Петър Дертлиев", посока център, крайна дясна лента.

Само при необходимост и по преценка на отдел "Пътна полиция" при СДВР от 10.30 до 22.00 часа ще се забранява влизането на пътни превозни средства, с изключение на масовия градски транспорт, както следва:

- бул. "Кн. Александър Дондуков" между моста "Чавдар" и пл. "Независимост";

- бул. "Тодор Александров" между бул. "Кн. Мария Луиза" и ул. "Опълченска".

Припомняме, че вчера след над 3 часа и половина, срещата между премиера Кирил Петков и товарните и автобусните превозвачи приключи с конструктивен тон за разлика от тази от началото на април, която бе демонстративно напусната от бранша със заплахата за блокада на държавата.

В конкретика - още тази седмица ще се проведе работна среща между превозвачите и регионалният министър Гроздан Караджов по темата с разширяването на тол системата. От това може да се съди, че са възможни отстъпки от заявеното досега категорично желание на МРРБ да разшири тол системата и да повиши цените за тежкотоварните автомобили.

Макар и да е имало диалог, нямало е предложени конкретни решения, казаха от бранша. Затова и остава насрочения протест в много градове в страната.

Представителите на бранша не влязоха в голяма конкретика дали протестните им действия ще се изразяват в блокиране на пътища и улици, но по-скоро и от думите на двете страни може да се съди, че блокади няма да има.

Столичният транспорт на протест в сряда, но разписанията без промяна

Столичният транспорт на протест в сряда, но разписанията без промяна

Самият градски транспорт обаче ще се движи нормално