От днес стачкуващите служители в Министерството на външните работи прекратяват протеста си. В писмо до медиите те посочват като основна причина за едностранното прекратяване на протеста, който започна през октомври като символичен и прерасна в ефективен в началото на декември, липсата на конструктивен диалог с ръководството на МВнР, съобщи БНР.

Нов протест на служителите на МВнР

Нов протест на служителите на МВнР

Те настояват за увеличение на заплатите

"Определяме като дълбоко разочароващ отказа на министъра на външните работи да води преговори по достойните искания на служителите от системата за натрупаните с години проблеми и да работи за намиране на решения за бъдещето на българската дипломатическа служба", заявява във видеообръщение председателят на Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба Мартин Колев, цитиран от националното радио.

Заплатите да са начало на реформа в МВнР, искат от дипломатическото дружество

Заплатите да са начало на реформа в МВнР, искат от дипломатическото дружество

Трябва да се преодолеят инертни, политизирани, волунтаристки практики

По думите му между ръководството на външното ни министерство и недоволните служители са проведени само няколко срещи, при които не е подписан нито един протокол.

"Успяхме да убедим широката общественост, редица български държавни институции, организации, политици и други в основателността на нашите искания, но не успяхме да ангажираме нашия работодател за разрешаване на кадровата криза, която от години се задълбочава в системата на МВнР и по която спешно трябва да бъдат предприети бързи и решителни действия", коментира Колев.