Пледирам: Хайде смели реформи, за да излезем от кризата, защото нямаме печатница за пари и други инструменти като механизъм за снижаване на лихвите."

Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов в лекция пред студенти в УНСС и добави, че за съжаление такава политика в страната няма.

Той е категоричен, че съдбата на управлението на ГЕРБ е или да прави реформи и да поема риска, или да не прави реформи и пак да плаща цената.

„Особено необходимо е управляващите да предприемат административни реформи", подчерта още той и припомни предлаганите от неговата партия идеи за съкращаване на излишната администрация, включително и редуциране на областните администрации.

„Ако не гарантираме господство на правото и ако имаме подкупна администрация, има опасност да не влезем в шенгенското пространство", заяви още лидерът на ДСБ.

Той поясни, че обстановката е неблагоприятна и има две много важни събития, които ще се случат до следващото лято - това дали България ще влезе в Шенген и Докладът за напредъка в правовия ред и съдебната реформа.

Ако не влезем в Шенген, докладът ще е много критичен. Ще се получат два последователни удара", отбеляза Костов.

Коментирайки състоянието на българската икономика, тъмносиният лидер отбеляза, че отсъства фрагментиране и че е налице отсъствие на юридическа компетентност. „Всеки трети жалващ се при депутат човек се оплаква за това, че е сключил неизгоден договор, т.е. жалва се от собствената си ниска компетентност", подчерта той.

Той изрази неодобрение на това съдът да реабилитира косвено лица, извеждайки ги в обществения дебат. „Те започват да говорят, отсреща им излиза примерно министър Цветанов и съдник става общественото мнение. Но съдник трябва да е законът", подчерта лидерът на ДСБ.

По думите му пускането от съда на изявени ключови имена от престъпния свят може да се окаже пречка за влизането ни в Шенген, както и ако не дадем достатъчно доказателства, че администрацията, особено граничната, не е корумпирана.

Иван Костов даде ниска оценка на замислената от управляващите пенсионна реформа, заявявайки, че „в случая ГЕРБ отиват към вълна, която ще ги захлупи", ако не се влезе в дълбочина при решаването на проблемите.

За реформата в здравния сектор Костов беше лаконичен: „Там е съвсем зле."

Синият лидер пожела на студентите да инвестират в себе си, тъй като в момент на криза човек, който е амбициозен, трупа способности.