Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев уволни ръководството на "Българския спортен тотализатор" (БСТ). Освободени са трима членове на УС, включително изпълнителният директор на БСТ и председателят на борда.

На тяхно място са назначени нови членове, а за изпълнителен директор е определен Георги Тарлеков, но под условието да заема длъжността до провеждането на конкурс.

Другите двама нови членове са Рада Гьонова и Петър Пейчев.

Министърът обосновава и промяната с незадоволителните резултати, но и със съмнителния начин, по който е назначено настоящото ръководство: Досега действащият борд е назначен след бързо проведен конкурс в последните дни на служебното правителство, завършил с договори с освободените лица, от които притеснително са отпаднали клаузи, даващи възможност на следващото ръководство да взема решения за състава на органите за управление на предприятието.

Служебният министър смени шефовете на Тотото и Национална спортна база

Служебният министър смени шефовете на Тотото и Национална спортна база

Приходите били под очакванията

Според направения анализ БСТ не се възползва от условията, с които разполага, а пък са установени и случаи на необоснова освобождаване и замяна на дългогодишни кадри. Прилагана е незадоволителна политика относно доходите на заетите в дружеството служители, слаб е и вътрешният контрол.

Според ММС управителното тяло на БСТ следва да действа много по-решително, с ясна визия и цели, насочени към постигане на по-добри резултати и съществено по-високи постъпления на средствата за спорт. Министър Илиев смята да предприеме действия за съществено редуциране на разходите за заплати на органите за управление. Друга важна цел е да се установи справедливо заплащане за всички работещи в Българския спортен тотализатор и по-добри условия за труд. Позицията на ММС е, че сега изплащаните възнаграждения на изпълнителния директор, са непропорционално и прекомерно високи за служител в държавно предприятие.

Властта реже с 50% заплатите на шефовете в държавните дружества
Обновена

Властта реже с 50% заплатите на шефовете в държавните дружества

Служебният кабинет сменил над 90% от директорите и членовете на бордовете на държавните предприятия

От новия екип се очакват бързи действия, повече прозрачност и ясна отчетност в работата му, заявяват от ведомството.

От ММС дават накратко подробности и за новите назначения:

Назначеният за изпълнителен директор на БСТ Георги Тарлеков е финансист с дългогодишен опит в администрацията, мениджмънта и управлението на финанси и проекти. Придобил е магистърски степени по мениджмънт и маркетинг, банки и финансов бизнес и управление на администрацията. Преди да заеме поста е съветник на министър Илиев по финансовите въпроси.

Рада Гьонова е служител на БСТ повече от 16 години с експертиза в областта на хазарта. По образование е юрист, също така е магистър по стопанско управление и по право на Европейския съюз.

Петър Пейчев притежава богат опит в реализация на проекти, свързани с аудио-визуални продукти, включително и на такива, финансирани от европейски програми. Бил е управител на водеща продуцентска компания у нас.