Подмяната на областните директори на МВР е неотложна промяна и организационна реформа заради усещането на последните избори за злоупотреба с държавния инструментариум за облагодетелстване на политически сили, които са били в управлението досега. Това заяви пред БНР лидерът на "Републиканци за България" и бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Той обаче подчерта, че трябва да се изхожда и от принципна позиция въз основа на професионални качества и резултати, постигнати през последните години, докато те са заемали ръководни позиции.

Цветанов изрази мнение, че смените имат превантивен ефект, защото всеки ще знае, че трябва да си изпълни служебните задължения.

Бойко Рашков: Службите за сигурност в момента са самообезглавени

Бойко Рашков: Службите за сигурност в момента са самообезглавени

"Чистка в МВР няма, има смяна на кадри"

По негови думи ще бъде притеснително, ако тези назначения се правят на политически, а не на обективен принцип.

Според него служебният вътрешен министър Бойко Рашков е "доста остър в поведението си и допуска грешки в комуникационната стратегия".

Всяка смяна трябва да се прави със сериозно разясняване защо, категоричен е Цветанов.

Според него би било проблем, ако президентът, премиерът и председателят на парламента са получавали различна по достоверност информация от службите.

Цветанов посочи, че дългите неплатени отпуски са грешен ход за запазване на постове. По негови думи при смяна на управлението винаги има подобни рокади.

Оставките ще бъдат взети, ако бъдат подадени, или ще се върви към смяна на председателите на специалните служби, обобщи той.

Няма чистка, рокадите са нормални, според Александър Маринов

Няма чистка, рокадите са нормални, според Александър Маринов

Обвинението към президента било търсене на теле под вола