Словесен скандал се разрази в Народното събрание заради изслушването на Мария Габриел.

Герберите се ядосаха от медиен коментар на социалиста Александър Симов, който заяви, че номинацията ни за еврокомисар използвала кухи фрази. В управляващата партия го изтълкували като "куха лейка".

Тома Биков от ГЕРБ поиска да чуе позицията на левицата. Той подчерта, че вицепрезидентът Илияна Йотова я определила като работохолик и много подходяща кандидатура. "В свое изказване г-н Александър Симов, депутат от БСП, нарича г-жа Габриел "куха лейка", "кумица", "снахица" и т.н. - термини, които не ми се иска да цитирам дословно", ядоса се Биков.

Той призова вицепрезидента Йотова да вземе отношение по избора на Мария Габриел, за да разберат каква е позицията на БСП,

Според Тома Биков хроничният проблем на червените бил, че в Европа се държат по един начин, а у нас - по друг. Каква е позицията на БСП и кога ще има единна позиция, както в България, така и в Европа, попита герберът.

Когато някой депутат се изказва в тази зала, най-малко да се следи какво точно съм казал, посъветва на свой ред Александър Симов. Думите "куха лейка" не съм ги използвал, защити се червеният депутат. Той изтъкна, че имал свое мнение за представянето на Габриел в ЕП.

"Имам право да изкажа мнението си, независимо от това какво си въобразява ПГ на ГЕРБ", каза още Симов.

Герберката Светлана Дукова пък поразсъждава за езика на омразата в пленарна зала. Тя обаче не пропусна да захапе и социалиста. В мен се събуждат дълбоки съмнения аджеба, да употребя тази дума, колко сте интелигентен г-н Симов, атакува Дукова, като допълни че въпросът й е риторичен.