Парламентът да възложи одит на "Информационно обслужване". За това настояват депутатите от партия "Атака".

Днес те внесоха в деловодството на Народното събрание проектът на решение.

В документа се посочва, че одитът трябва да бъде извършен до един месец от приемането на решението и да обхваща периода от 1 януари 2011 г. до 31 декември 2020 г. включително. След това Сметната палата да изготви и внесе в Народното събрание доклад за резултатите.

Атакистите възнамеряват да внесат и искане до министъра на транспорта Росен Желязков за незабавно освобождаване на Съвета на директорите на дружеството и създаване на нова контролна структура.

Лидерът на партията Волен Сидеров изиска да се създаде надзорен съвет от 7 независими души, за които да се проведе конкурс, и по този начин да се хвърли светлина върху работата на "Информационно обслужване".

Според него само така обществото може да е сигурно, че институцията, която обявява резултатите от изборите, заслужава доверие.

Според атакистите има множество данни за непрозрачност в дейността на дружеството, както и сериозни опасения относно политическите назначения в състава на Съвета на директорите. Последният състав е назначен в края на 2019 г. с мандат от 5 години. Въпреки това в края на 2020 г. е започната процедура по назначаване на нови членове на Съвета на директорите, която в момента още не е приключила. Така има създадена ситуация, при която ръководството на "Информационно обслужване" може да бъде подменено в хода на изборния процес, което според "Атака" е крайно лоша практика и хвърля съмнение върху дейността на основния преброител на изборните резултати.

От партията съобщават, че председателят на парламента Цвета Караянчева е цензурирала Сидеров, като не го е допуснала в сградата на парламента, за да представи предложението на "Атака" пред медиите.

Красимир Янков иска граждани да подпомогнат Информационно обслужване

Красимир Янков иска граждани да подпомогнат Информационно обслужване

И извънпарламентарни партии да участват в СИК