ГЕРБ се държи така, сякаш бизнесът е враг №1 за него.

Това заяви бившият кмет на София и бивш премиер Стефан Софиянски в студиото на БНТ.

По думите му настоящото правителство не прави абсолютно нищо в сферата на икономиката и с нищо не подкрепя дребния и средния бизнес, а именно те биха извели страната от кризата, в която се намира.

Вече една година - изцяло в годината на управление на ГЕРБ - има постоянен спад на Брутния вътрешен продукт, посочи Софиянски и допълни, че това се дължи на изключително лошата бюджетна политика.
Освен това има сериозен спад и в усвояването на европейските средства.

С нищо не е подготвена икономиката. Има страх да се предприема каквото и да е действие", обясни Софиянски. По думите му с действията си правителството подкрепя единствено сивия бизнес.

Той смята, че в момента на страната ни е изключително нужна „смела и агресивна икономическа политика" и правителството трябва да действа.
Не трябват антикризисни мерки, а стабилизационен план, заяви бившият премиер.

Според Стефан Софиянски финансовото министерство трябва да поддържа максимален бюджетен дефицит в рамките на процент, при който няма да бъдем санкционирани от ЕК - 3.6 - 3.8%.
Освен това трябва да се намали ДДС от 20 на 18% и съответно то бързо да бъде възстановявано, за да може да се вкарат оборотни средства в икономиката.