Да отпадне мораториумът върху разпоредителни сделки с имущество на "Топлофикация"-София ще гласува Столичният общински съвет по предложение на кмета Бойко Борисов. Забраната беше наложена с решение на градския парламент на 18 май точно по настояване на кмета, припомня Дарик радио.

Сегашното си предложение кметът аргументира с необходимостта от връщане в топлинното дружество на изразходваните средства за купуване на перлена вана, масажен стол, джакузи, джетове и др. придобивки за бившия директор на "Топлофикация"-София Валентин Димитров. Кметът предлага тези удобства да бъдат продадени на търг.

СОС ще одобрява и превръщането на бул. "Витоша" от ул. "Алабин" до бул. "Патриарх Евтимий" в пешеходна зона за постоянно, след като изтече 6-месечният експериментален срок за този статут на отсечката.

Председателят на комисията по обществен ред и сигурност Стефан Иванов ще отправи остро питане до кмета Борисов за отмененото решение да бъде разчистено незаконното ромско гето "Баталова воденица" в кв. "Сердика", район "Възраждане".

СОС ще одобрява и избора на банка "Биохим" за отпускане на кредит от 20 млн. лв за ремонти на улици и булеварди. Освен това съветниците ще решават и за оспорване на съдебното решение за изплащане на над 8 млн. лв. на концесионерите по чистота за зимно почистване в края на м.г.

Ще се одобрява и нова площадка край Горни Богров за съхранение на балираните отпадъци, след като вече е изчерпан капацитетът на площадките край Гара Искър и в ЗСК "Кремиковци", както ще се решава и за най-подходящата технология за обработка на боклука.