Прокуратурата да се самосезира във връзка с дейността на дружеството „Софийска вода” и действията на изпълнителния директор Бруно Даниел Пол Рош, настояват от Дискусионния клуб за социална и местна политика към БСП.

„Настояваме прокуратурата да разследва действията на бившия директор Рош и на „Софийска вода”, като цяло и особено намерението за повишаване цената на водата в столицата, защото тези действия абсолютно преповтарят действията ме в Румъния като е разследван за подкупване на политици при управление на концесията на водата.” – посочват от дискусионния клуб.

Кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова и Столичният общински съвет категорично да се противопоставят на предложението за увеличаване на цената на водата в София с 20%, апелират също от клуба.

В изявление до медиите се напомня, че сайтът Mediapool и редица други медии съобщиха, че разследваният за корупция в Румъния изпълнителен директор на "Софийска вода" Бруно Рош е подал оставка, която е била приета от директорския борд на концесионера на 7 декември миналата година.
Това се потвърждава и от публикуваните документи в търговския регистър. Рош е освободен и от поста член на съвета на директорите на "Софийска вода".

„Освобождаването на Рош идва месец и половина след разпита му в Румъния заради корупция. Той стана изпълнителен директор на "Софийска вода" през април 2014 г., а от юли 2015 г. е регионален мениджър на "Веолия" за България и Румъния. Преди това ръководеше от 2008 до 2013 г. водното дружество на Букурещ "Апа Нова", което е концесионер на ВиК-мрежа в румънската столица. Според румънското обвинение Бруно Рош е подкупвал политици, за да вдигат цената на водата в Букурещ. Така от 2000 г. до 2014 г. поскъпването е достигнало 1400%, а приходите на "Апа Нова" за същия период са нараснали близо 28 пъти - от 6 млн. до 167 млн. евро, според румънското следствие.” – допълват от дискусионния клуб.

В изявлението се припомня, че у нас концесията бе одобрена, за да свали драстично загубата на вода в мрежата, да осигури по-добро качество на водата, да осигури инвестиции, да подобри събираемостта и да осигури средна цена на водата за целият период на концесията от 1 лв. на кубичен метър.

Посочва се, че практически нищо от тези цели не се осъществява според обещанията, включително движението на цената на водата.
„След изборите научихме, че ДКЕВР е одобрила значително повишаване на цената на водата, а от румънския пример научаваме как става това.
Няма никакви основания да считаме, че директорът е работил по един начин в Букурещ, а по друг в София.” – се казва още в разпространеното
Вероятната разлика е, че за разлика от Румъния в България Софийска вода не е разследвана за методите и на действие и защо властите упорито отказват да защитят интересите на гражданите в София.” – констатират от дискусионния клуб.

„Научаваме, че Столичната община също ще подмени двама от тримата си членове в директорския борд, защото не е доволна от работата им. Това става ясно от внесения и приет доклад в четвъртък на заседанието на Столичния общински съвет, но конкретните аргументи за това до сега не сме научили.” – се посочва в позицията.