БСП се обявява категорично против присъединяването на България към разпространена декларация на министрите на външните работи на Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и САЩ по повод 75 години от края на Втората световна война. В нея се казва, че изкривяването на историческите събития, довели до Втората световна война и до разделянето на Европа като неин резултат, е тъжен опит да се подправи историята от страна на Русия.

Според социалистите подобни декларации омаловажават милионите жертви, сложили край на най-човеконенавистния режим в световната история.

75 години след ВСВ, българите не знаят дали са окупирани или освободени от СССР

75 години след ВСВ, българите не знаят дали са окупирани или освободени от СССР

България е между руската носталгия и западната ориентация

Те подчертават, че следвоенното институционално и политическо устройство на Европа и света е резултат от постигнатите споразумения от Антихитлеристката коалиция (СССР, САЩ и Великобритания) в Ялта и Потсдам през 1945 г. Те бяха реализирани в резултат на победата над фашизма във Втората световна война, в резултат на жертвата и саможертвата на милиони европейски граждани и антифашисти, сред които хиляди български антифашисти и войници, изтъкват от БСП.

Според левицата подобни интерпретации не допринасят за установяването на историческата истина както за събитията, довели до Втората световна война, така и за нейния ход и резултат.

По тази причина те настояват външния ни министър Екатерина Захариева да оттегли подписа си, а премиерът да внесе в парламента нейната оставка.

От БСП смятат за неоспорим факт, че Денят на победата - 9 май 1945 г., е затворил "най-кървавата страница в историята на човечеството" и е дал шанс за траен мир и за създаването на обединена Европа, от която днес е част и България.

По-късно днес от АБВ също настояха за оставката на Захариева заради подписаната "манипулативна " според тях декларация.