Депутатите от социалната комисия в парламента повторно приеха Кодекса на труда след като президентът Георги Първанов наложи вето върху текстове от него за

„За" гласуваха 11 депутати, 4-ма депутати бяха против и въздържали се нямаше.

Според държавния глава сроковете за заемане на невзети отпуски са в сериозно противоречие с българската конституция.
По никакъв начин никакви международни конвенции не са нарушени", заяви Красимир Попов, заместник-министър на труда и социалната политика. Той подчерта, че и сега платеният годишен отпуск трябва да се вземе в рамките на календарната година.
Попов е категоричен, че работниците трябва да се възползват от това си право, защото отпуската гарантира качество на труда и безопасни условия на труд.

Цвета Георгиева от „Атака" посочи, че служителки от Областна дирекция на полицията във Варна й се оплакали, че нееднократно са подавали молби за ползване на платен годишен отпуск, но такъв не им е разрешаван.
Депутатката предложи, ако трябва да се потърси отговорност от такива работодатели, които не дават на служителите си редовния си отпуск.

След като някои досега не е искал да се възползва от конституционното си право да ползва годишен отпуск, то той се отказва сам от това си конституционно право. С тези думи Георгиева коментира мотива на президента, че налагането на срокове, в които да се вземат невзетите отпуски нарушават конституционните права на гражданите.

„Атака" категорично не подкрепиха президентското вето.

Мика Зайкова от КТ „Подкрепа" припомни на депутатите , че режимът на отпуските е разрешителен. По повод на обезщетенията, които се плащат за невзети отпуски, Зайкова изтъкна, че тази възможност не е измислена от българския законодател, а от европейските законотворци.

Обезщетенията за невзети отпуски се изплащат от служителите при напускане на работа. Тя бе категорична, че се отнемат права. Мика Зайкова посочи още, че често работодателите са виновни за това, че служителите не си взимат целия годишен платен отпуск, тъй като често разрешават максимум една или две седмици отпуск.

България е страна членка на ЕС. Хайде прочетете Директива 88 от 2009", с тези думи Мика Зайкова се обърна към комисията. Те ги призова да преосмислят позицията си, невзетите отпуски да се вземат до 31 декември 2011 година.

Анатолий Йорданов от ГЕРБ обясни на представителя на синдикалистите, че тя предлага на депутатите да направят така, че „хем вълкът да е сит, хем агнето да е цяло". Това е възможно само когато вълкът изяде овчаря, смята той.

Председателят на комисията Драгомир Стойнев от БСП каза: „В момента ние налагаме нови правила със задна дата. По този начин се отнемат права". Според него година и половина за изчистване на отпуските не е достатъчен срок.