От АБВ поискаха повече средства в социалната сфера. Това стана по време на дебатите по второ четене на Бюджет 2016. 17 милиона лева поискаха за социално уязвимите хора и още 16 милиона лева за ниските заплати в агенциите към Министерството на труда и социалната политика (Агенцията за социално подпомагане и Агенция по заетостта).

Министерството на труда и социалната политика се придържало към финансовата дисциплина, стана ясно от думите на депутатката Марияна Тодорова. Това било и ведомството, което не искало актуализация на бюджета си за 2015 година.

Втори ден бюджетен маратон в НС

Втори ден бюджетен маратон в НС

И днес се очакват разгорещени спорове

Вие като имате вицепремиер, тези неща би трябвало да бъдат уредени, намеси се и Драгомир Стойнев от БСП, който обвини АБВ в лъжливо поведение. Може би за пред публиката искате да покажете, че имате някакво отношение към хората с увреждания, към двете агенции, посочи той.

Левицата разбира се застана зад искането на АБВ за повече средства в социалната сфера. Стойнев също така очаква социалният министър Ивайло Калфин да каже как ще се бори с демографската криза. Социалната политика се прави с любов, обяви от трибуната Драгомир Стойнев.

Левицата поиска и 7 милиона лева допълнително за децата с увреждания. Корнелия Нинова настоя и за повече средства за борба с безработица. Тя настоя за помощи не само за първокласниците, но и за децата във втори и трети клас. 13 000 деца тази година са отпаднали от училище, аргументира се тя.

С около 2 милиарда лева се увеличават разходите в държавата за следващата година, намеси се и социалният министър Ивайло Калфин. В социалната сфера разходите отивали основно за пенсионери и деца. Той призна, че някои политики можело да се финансират по-добре.

40 000 са новите работни места, разкрити през тази година. Предлагали се, по думите му, достатъчно мерки за младите безработни.