Със сигурност ще се видят избухвания на стрели по време на ротацията, по-силна реторика, но все пак ротацията ще се осъществи. Това са очакванията на социолога от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова за следващите седмици. 

Тя обясни, че ако ротацията се осъществи, нарастват шансовете да се осъществят и следващи ротации, и да се изкара 4-годишен мандат на управлението. Понякога събитията се обръщат на 180 градуса, посочи Димитрова в студиото на БНТ.

Некоалицията е обречена на вътрешно напрежение и част от партиите, които са вътре в нея - ПП-ДБ имат съвсем ясен дневен ред да стеснят сферата на влияние на ГЕРБ. Съвсем логично е, когато една партия се опитва да стесни позицията на друга, да има напрежение.

Боряна Димитрова е на мнение обаче, че няма да се стигне до разрив и да има избори 2 в 1 през лятото. Тя посочи четири аргумента да няма нови предсрочни парламентарни избори. Първият аргумент - европейските избори са доста по-слабо интересни на хората. Вторият - европейските избори крият неясна избирателна активност и е доста рисковано за рейтинга на партиите да излязат на нови предсрочни избори заедно с европейските. Третият аргумент е, че някъде встрани загрява движението "Трети март" и политиците биха му направили огромен подарък при едни нови избори. Четвъртият аргумент е попълването на регулаторите, на Висшия съдебен съвет и доста важни теми пред хоризонта - Шенген и Еврозоната.

Боряна Димитрова посочи още, че ПП-ДБ нямат подходящите дипломатически и външни контакти, за да оглавят Министерство на външните работи. ПП-ДБ търсят излаз към Европа, но този излаз трябва да бъде осъществен през политическите партии, коментира още социологът. В Европа нещата не текат по мед и масло, като и там има противоборства. ПП-ДБ нямат достатъчно стабилни контакти и влияние и съответно търсят начини, като основният начин МВнР да бъде придобито е през политическите разговори, обясни Димитрова.

Тя все пак смята, че ПП-ДБ ще отстъпят външно министерство на ГЕРБ-СДС.

За бурните събития в Столичния общински съвет, където след осмия опит бе избран временен председател - Цветомир Петров от ПП-ДБ-Спаси София, Боряна Димитрова коментира, че кметът на София Васил Терзиев се намира в капан. Гласуването за председател на СОС показа категоричен обрат на 180 градуса - ако по обяд всички изглеждали щастливи, че е намерено решение на тримесечната криза в градския парламент, то няколко часа по-късно ситуацията се обърна и от победа се оказа поражение за ПП-ДБ-Спаси София и те бяха в обсада, изтъкна Боряна Димитрова. Всички комисии в СОС отиват в съветници от други политически групи, а една единствена комисия остава за ПП-ДБ-СС.

Според нея в СОС се тестват и други мнозинства - ГЕРБ, но не с цялото БСП и не с цялото "Възраждане". Така както на национално равнище ще се търси омекотяване на тона, така и на ниво София ще се търси ниво на предоговаряне на отношенията, каза още Боряна Димитрова.