Изследване на "Маркет линкс", поръчано от "Оффнюз" показва, че София изглежда е готова за промяна на управленския модел. Най-значимите основания за този извод са оттласкването на софиянци от политическото начало и обръщането им към гражданското.

Местните избори са със значително по-силен мажоритарен елемент от парламентарните, но и предпочитанията към независими кандидатури и относително ниската подкрепа за партиите са ясно отчетливи, обяснява от "Маркет линкс". 

Според първите социологически проучвания преди битката за София, Мая Манолова има преднина пред останалите претенденти. Резултатите са прогнозни, не е ясно дали тези кандидати ще се кандидатират за кметското място. Йорданка Фандъкова получава 23% одобрение, ако се кандидатира, а кандидатът на "Спаси София" Борис Бонев - 7%.

"Това не е решаващ резултат повече от 2 месеца преди изборите. Отношението на Фандъкова е поляризирано, но тя има своите шансове. 40% от софиянци биха гласували за кандидат, който не е партиен", коментира пред БТВ социологът Добромир Живков.

Снимка 438647

Източник: Маркет линкс

Манолова: Ако реша да се кандидатирам, ще стана кмет на София

Манолова: Ако реша да се кандидатирам, ще стана кмет на София

Впрегнатата срещу нея пропагандна машина на властта издавала паника

Живков обяснява, че Борис Бонев е непознат кандидат за широката аудитория, но печели доверие, защото работи в гражданския спектър. По думите на Живков, след като стане ясен представителят на "Демократична България", има голям шанс за разместване на електоралните нагласи.

Първите данни показват още, че Десислава Иванчева би спечелила 3% одобрение, а Костадин Паскалев като евентуален кандидат на БСП ще събере 2%. При гласуването за общински съвет, най-голямо доверие получават ГЕРБ с 22%, следвани от БСП и "Демократична България" с 12%.

Основните притеснения на столичани са свързани с екология, чистота на въздуха, трафик и презастрояване.

Според проучването публикувано на страницата на "Маркет линкс", макар повечето от софиянци да не могат да определят друг град, с който да сравнят София, на преден план се появяват столиците на съседните ни страни като Букурещ и Белград. Виена, която традиционно присъства в челните места на класациите за най-добър град за живеене е и фаворитът, който е посочван като позитивен модел за развитие на столицата.

В момента София може да бъде оприличена на Букурещ 4%, а 76% не могат да определят. 16% считат, че София трябва да заприлича на Виена, а 30% не могат да определят.

Фандъкова запазва 3 терена в Младост за зелени площи чрез заменки

Фандъкова запазва 3 терена в Младост за зелени площи чрез заменки

Изключително тежки и дълги преговори, но е защитен и общественият интерес, обяснява тя

Спрямо ниската степен на одобрение на политическата класа (7% доверие и 73% недоверие), 40% от имащите право на глас в София изразяват предпочитания за независима кандидатура за градоначалник.

Тезата, че добрите отношения с централната власт са от съществено значение за бъдещо, добро управление се потвърждават за 24% от софиянци. Към настоящия момент, партийни кандидатури показват по-слаб потенциал да мобилизират подкрепа, което се очаква да се промени във възходяща посока в хода на предстоящата предизборна кампания.

Снимка 438648

Източник: Маркет линкс

Манолова е публичната фигура с най-високо одобрение в София, което е с около 3% по-ниско от регистрираното на национално ниво през месец юли. Идентичното сравнение за Румен Радев показва, че президентът се ползва с одобрението на повече от половината от софиянци, но, от друга страна, това резултат, който е с 10% по-нисък в сравнение със страната (64%).

Общественото мнение в София е разделено в отношението си към кмета Фандъкова с практически изравнени дялове на позитивната и негативната части на скалата.

Непосредствено след дадената заявка за създаването на политически проект, Слави Трифонов се ползва с одобрението на малко над 1/3, толкова колкото и премиерът Бойко Борисов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е с най-ниския резултат сред тестваните личности с одобрение от всеки пети имащ право на глас в столицата.

Снимка 438649

Източник: Маркет линкс

Отношението на софиянци към водещите политически сили показва по-различна картина от тази в страната.

Спецификата се състои в по-високите относителни дялове на симпатизиращите на ВМРО и Демократична България, за разлика от по-ниските резултати за БСП и ДПС.

Управляващата партия постига относително сходни резултати на национално ниво (положително отношение 33%) и в София. 

Тези нагласи са само косвен индикатор за потенциалната подкрепа на партиите на предстоящите местни избори.

Снимка 438650

Източник: Маркет линкс

Нинова мълчи за кандидата на БСП за София

Нинова мълчи за кандидата на БСП за София

Калоян Паргов критикува ГЕРБ за ремонтите и най-вече Ларгото