Три от най-проблемните терени в район "Младост", които са предвидени за застрояване, ще останат зелени площи. Това са имотите до бл. 61 и 68 в озеленяването към бул. "Андрей Ляпчев"; пред бл. 320 на ул. "Атанас Москов" и ул. "Свето Преображение" и до бл. 401 и бл. 409 на ул. "Филип Аврамов". Те ще бъдат разменени със свободни общински терени., пише столичният кмет Йорданака Фандъкова в своя "Фейсбук" профил.

Тя обяснява, че "собствениците на тези три имота дадоха своето съгласие след изключително тежки и дълги преговори. Продължават разговорите за разрешаване на още два казуса - до бл. 19 и бл. 70 в "Младост 1".

Фандъкова благодари на всички, които са работили конструктивно, за да се намерят работещи решения, с които да се защити обществения интерес в баланс с правата на собствениците на имоти. "Това не са лесни решения, не са нито толкова бързи, колкото искаме, нито стават само с общи приказки".

Пореден протест в "Младост" срещу застрояване на зелените площи

Пореден протест в "Младост" срещу застрояване на зелените площи

Заради поставени заграждения на градинка

По нейна заповед от няколко месеца работна група начело с главния архитект на София арх. Здравков и представители на всички политически сили са разгледани повече от 30 имота в "Младост", предвидени за строителство.

Столичният кмет допълва, че са изработени критерии за оценка на всеки терен - реализирано озеленяване, изградена алейна мрежа, противоречие на подробния план с общия устройствен план на СО, етап на инвестиционното проектиране и др.

Предстои нанасяне в кадастралната карта на трите терена, за които днес е получено съгласие. Те ще бъдат разменени за общински терени, предвидени за строителство, отдалечени от жилищни блокове, до магазин "Принцес" на бул. "Ал. Малинов", обяснява тя.

"Веднага след това имаме готовност да завършим процедурата по размяна в общинския съвет, за което, поне засега, има съгласие от всички политически сили", коментира Йорданака Фандъкова.

За „Обединена София“ частната собственост е узурпирана

За „Обединена София“ частната собственост е узурпирана

Стоп на бетона, поискаха граждани