Според вицепремиера Меглена Плугчиева ЕК ще формулира в доклада за България, който се очаква да бъде оповестен тези дни, своята взискателност по отношение на ясни и конкретни резултати в реформирането на правосъдната система.

Тя изрази надежда в доклада на ЕК да проличи обективната оценка за направеното от България.

Плугчиева каза, че очаква оценка по заложените 80 мерки в плана на правителството.

След среща и консултации с шефове на социологически агенции Плугчиева заяви, че възнамерява да се концентрира все повече върху експертността в работата по усвояването на Еврофондовете и да положи усилия за максимално осигуряване на прозрачност на процеса, както и за неговото ускоряване и този съществуващ финансов ресурс да се използва по предназначение.

Социолозите изразиха на базата на изследванията на общественото мнение одобрение на действията на вицепремиера Плугчиева. Отправиха също и препоръки.

Мира Янова от MBMD например подчерта, че действително работата по Eврофондовете трябва да бъде по-прозрачна, както и да се създава усещането, че с този кабинет не свършва светът.

Янова посочи, че според изследване от края на януари хората посочват като свои основни проблеми ниските доходи, лошото управление и корупцията. Българите имат усещане за управленска немощ, коментира тя.

Според Светослав Стоянов от „Алфа рисърч" евроскептицизмът няма да се разгърне по време на този кабинет. По негови данни около 15% от хората са еврооптимисти, 1/3 са евроскептици, а основната група между 40-50% нито смятат, че сме изконсумирали ползите, нито, че сме изконсумирали вредите от членството в ЕС.

Според Стоянов няма гаранция, че следващото правителство няма да отключи пo-голям евроскептицизъм при наслагването на влиянието на глобалната финансова криза и започващата в света политика на протекционизъм.

Според социолога Кънчо Стойчев 56% от българите се чувстват обидени от случая с представянето на страната в Брюксел като тоалетна и имат усещането, че към нас ЕС има отрицателно отношение.

По думите на Андрей Райчев имиджът на тройната коалиция е надупчен като Самарското знаме. Фонът преди изборите не е обичайния на поляризиране като едните харесват едните, а другите - другите. „Сега наблюдаваме, че всички не харесват тях", посочи Райчев и добави, че състоянието на политическия елит е близо до фалита.