Лидерът на гражданската организация "Спаси София" Борис Бонев ще внесе доклад в Столичния общински съвет (СОС) затова как може градското земеделие, което е в сива зона да бъде вкарано в едни удобни, работещи рамки, така че да е ясно кой за какво отговаря и защо е важно да има градско земеделие.

Градското земеделие е отглеждане на плодове, зеленчуци, подправки и билки в урбанизирани територии в крайградски зони, в междублокови пространства, тераси, балкони и покриви, в паркове, консервационни зони, покрай пътища, потоци, реки и ЖП линии.

Целите на доклада за градското земеделие са стимулирането му от районите и общинските администрации, дефиниране на градско земеделие в нормативната уредба, улеснен режим за достъп до общински терени от градски земеделци и градското земеделие да е част от здравните, образователни и социални дейности на Столична община.

Градското земеделие е една тема, която е непозната за хората за това защо е полезно за града и защо трябва да се инвестират средства за него, обясни Бонев на пресконференция пред журналисти в Столична община.

Той иска промените да се случат по-бързо и хората, които се занимават с градско земеделие да работят в ясна нормативна среда.

Адвокат Христо Колев обясни, че с приемането на доклада София ще утвърди своя имидж на зелен град и ще се включи в един списък от големи световни градове, които се борят с климатичните промени и предизвикателства чрез иновативни технологии и политики, сред които е и градското земеделие.

Около 800 млн. души по света практикуват градско земеделие, по думите му. Между 2011-2021 г. над 13 000 души са мигрирали в столицата по данни на НСИ. Затова темата за градското земеделие, достъпът до здравословна и чиста храна е толкова актуална, каза адвокатът.

Той се надява чрез доклада Столична община да влезе в един по-широк и конструктивен диалог с екоактивистите, кварталните лидери и производителите на градски зеленчуци и плодове, за да може да се създаде за в бъдеще една самостоятелна и независима наредба за градско земеделие.

Адвокат Христо Колев уточни, че градското земеделие в София е активно, въпреки пречките, предизвикателствата и несигурността заради финансовите ресурси. Между 20 и 60% от нуждите на едно семейство могат да бъдат покрити от продукция, реализирана с градско земеделие.

Дългосрочните ползи от градското земеделие ще е в икономическо, социално и екологично естество. Икономическите ползи са свързани с насърчаването на отрасъла.

Социалните ползи от градското земеделие е намаляване на битовите престъпления и инструмент за физическо и психическо разтоварване на населението на града. Такива примери за социалните ползи от градското земеделие са "Чудната градина" в Добрич, "Зеленчуковата градина" в столичния квартал "Надежда".

Екологичните ползи от градското земеделие може да бъде елемент решаване на наболелите проблеми на общината, свързани с управлението на отпадъците.