На днешното заседание на Столичния общински съвет управляващото мнозинство на сила прие "нов" Правилник за работа на общинските съветници, съобщават от "Спаси София".

Те твърдят, че управляващите са изкривили до неузнаваемост първоначалния доклад за промени в Правилника на СОС и приетото не отговаря на заявките за нов начин на работа, прозрачност и диалогичност с гражданите.

По думи на Борис Бонев добрите промени, постигнати в рамките на работната група, в която участваха представители на всички политически групи, са били напълно променени в рамките на комисиите, в които ГЕРБ имат мнозинство.

Градският активист е на мнение, че "новият" Правилник е по-слаб и недемократичен дори от сегашния.

Като пример за вредните изменения се изтъкват промени като отхвърлянето на предложението всички документи към докладите да бъдат достъпни онлайн. Беше затвърдена и практиката документите да се предоставят само три дни преди заседанието, което според "Спаси София" цели съветниците и гражданите да не могат внимателно да се запознаят с тях. Освен това е ограничен и броят питания към кмета до 5 на заседание. Няма как да се поставят ограничения на общинските съветници, които не са разписани в закона, категорични са от гражданската организация.

Нямам абсолютно никакво съмнение защо съветниците от ГЕРБ държат на този недемократичен правилник - заглушаване на опозицията и държане на гражданите и медиите далеч от работата на Общинския съвет, убеден е Бонев.

Вместо стъпка напред към демократизация, прозрачност и управление за и с гражданите, получаваме нова желязна завеса, която да покрие управлението на града ни, недоволен е той.