Необходима е спешна промяна в законодателството, отнасящо се до българите зад граница.
Това стана ясно по време на първото заседание на Обществения съвет за българите в чужбина към вицепрезидента Илияна Йотова, съобщиха от Администрацията на президента.

На заседанието сънародниците ни изразиха тревога от закриването на лекторати по български език във водещи европейски университети. Оказа се, че за тях дори няма задължителна нормативна база.

Реализацията на студентите държавна поръчка също бе обсъдена по време на срещата. "Ние не знаем къде са тези млади хора, по никакъв начин нямаме отношение към тях, а те са капацитет, който държавата може да използва", изтъкна Илияна Йотова.

Сред разискваните теми са представителството на нашите общности зад граница, изучаването на български език и българските учебни програми, до проблемите с българското гражданство. Амбицията е с общите усилия на институциите да бъде създаден регистър на българските организации в чужбина.

Вицепремиерът отбеляза, че целта на съвета е да прави политика с нашите сънародници за България. В Съвета участват представители на изпълнителната власт, водещи учени, политолози, университетски преподаватели, журналисти и общественици.

Правата на българите във Великобритания - гарантирани, потвърдиха Борисов и Барние

Правата на българите във Великобритания - гарантирани, потвърдиха Борисов и Барние

Премиерът заяви, че се надява Великобритания да се завърне в ЕС

Общественият съвет ще заседава в пълния си състав веднъж месечно. Там ще бъдат поставяни въпроси, касаещи българските общности. Ще продължи работа по стратегията от 2014 г., която от приемането си няма развитие, уточняват от "Дондуков" 2.