На 3 юли спешният телефон "112" ще започне да работи в 10 области.

Това съобщи вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем, цитирана от БТА.

Тя припомни, че услугата "112" е безплатна и ще може да се използва от всички граждани на страната до края на година.

Още на 3 юли ще започнат да работят двата центъра - София, който покрива Южен-Западен район, и Русе - за Северен-Централен район, посочи Етем.

По думите й това означава, че от тази дата жителите на София, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Русе, В. Търново, Габрово, Силистра, Разград ще могат да се възползват от центъра за спешни повиквания.

През септември поетапно ще започнат да работят центровете в Бургас и в Монтана, които също обхващат около 10-ина области, допълни министърът на извънредните ситуации.

От 1 октомври на разположение ще бъдат и последните два центъра - в Кърджали и във Варна, които покриват оставащите райони, допълни Етем.

Тя добави, че графикът за поетапното въвеждане на спешните телефонни центрове у нас е представен в Брюксел.

Припомняме, Еврокомисията предупреди за последен път страната ни, че ако телефонът не бъде въведен, ни чака дело в Съда на европейските общности. От своя страна Емел Етем обвини предишните правителства, че не са направили нищо, за да изпълнят поетия от страната ни ангажимент.

Пред февруари в деня, определен за Европейски ден на телефона за спешни повиквания 112, Еврокомисията задейства процедура срещу България заради забавянето на въвеждането на единния телефон.