Секционните избирателни комисии в секциите със смесено гласуване няма да сумират резултатите от изборите. Те само ще отчетат броя гласували с хартия и отделно броя гласували с машина, както и ще ги разпределят по партии, преференции и недействителни гласове. Крайното сумиране по СИК ще бъде направено от т.нар. Изчислителни центрове. Росица Матева заяви, че се надяват с това "опростяване" да се намалят направените грешки, които бяха много на последните избори.

Предизборната кампания протича спокойно до този момент. На редовния брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева обяви, че досега са постъпили само два сигнала за изборни нарушения, които не са особено тежки. Те са препратени към съответната ОИК.

Към момента 30 000 са кандидатите за общински съветници, кандидатите за кмет са 1360 от 260 кметски места. 6900 са кандидатите за кметове на кметства за 3041 кметства, а 400 се борят за районни кметове на 31 районни кметски места.

До 14 октомври избирателите с различен постоянен и настоящ адрес трябва да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес. Пак до тази дата изтича срокът избирателите с трайни увреждания да трябва да подадат заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия.

ЦИК е одобрила изборните книжа. Постарали сме се протоколът да бъде опростен, посочи още Росица Матева. Все още не е ясно колко машини ще се използват на местния вот.

Официален старт на предизборната кампания

Официален старт на предизборната кампания

Тя ще продължи до полунощ на 27 октомври