Снимка: Emaxpress
От догодина ще се спрат социалните помощи на хората, които нямат нужда от подпомагане. Това обяви социалният министър Тотю Младенов, цитиран от БНР.

Министърът смята, че за да се ограничи детската бедност, посещението в детска градина трябва да стане задължително.

Догодина парите за социално подпомагане ще са достатъчно и ще стигнат да се подпомогнат най-бедните, посочи социалният министър Тотю Младенов. Той обаче обяви, че ще се спрат помощите на хората, които нямат нужда от тях и злоупотребяват.

„Ще спрем да отпускаме социални помощи на хора, които спират с мерцедесите и с ланците пред бюрата за социално подпомагане и се редят за социални помощи", категорично заяви министър Младенов.

„Това ще стане като се направи преатестиране на социално слабите, подоходните критерии и в крайна сметка държавата ще подпомага тези, които имат нужда от това", обяви още социалният министър.

Затяга се контролът при отпускането на помощни средства за хората с увреждания. Над 60 сигнала са подадени в прокуратурата. Още от догодина започва усвояването на 40-те милиона евро заем от Световната банка за социално включване на бедните деца от 0 до 6 години.

Половината пари са за строителство и ремонт на детски градини. Министър Младенов смята, че посещението в детски градини трябва да стане задължително, за да се даде равен старт на децата и най-вече на тези от маргинализираните групи.

„Приобщаването трябва да стане от начална възраст. Ние сме говорили много пъти с министерството на образованието и лично с министър Фандъкова и аз мисля, че този проект ще даде възможности и за изграждането на нови детски градини включително и в София. По този начин ще стимулираме и общините в тази насока", обясни министър Младенов.

Общините ще кандидатстват пред социалното министерство със социални проекти за строителството или ремонта на детските заведения.