По отношение на нашите граници ситуацията е нормална, но се налага да усилим нашето присъствие там. Допълнително съм наредил да се засили присъствието на жандармерията.
Това обяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов на брифинг в Министерския съвет след среща с премиера Бойко Борисов.

На този етап няма данни за движение и напрежение в нашите центрове за задържани на мигранти, заяви Маринов в отговор на въпрос на news.bg.

Ивайло Иванов: Около 1/3 са запълнени мигрантските центрове в страната

Ивайло Иванов: Около 1/3 са запълнени мигрантските центрове в страната

Няма военни по границата, имаме готовност да реагираме, обясни главсекът на МВР

Не искам да има паника, но трябва да сме обективни. Когато в съседките ни има проблеми, ние трябва да сме подготвени, заяви още Маринов.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че всички мерки са съгласувани с премиера. Той призова също да няма паника, но и да не се създава такава, особено да не се използва в предизборна ситуация.

Полицията и българската армия са в готовност при нужда да реагират на засилена мигрантска вълна към границата ни. Според оценка на възможностите не бива да се подценява вероятността и опасността да се случи подобно нещо, посочи Каракачанов.

Според него напрежението е възникнало от т. нар. тартори сред мигрантските групи в Гърция и Турция.
По думите на вицепремиера бежанците идват от един свят, който има своя, различна организация.

На въпрос на news.bg дали има информация за подобни тартори и сред мигрантите в България, Маринов заяви, че няма нито налична информация за такива хора, нито е имало сигнали сигнали.

Премахнаха палатковия лагер пред бежанския център в Солун

Премахнаха палатковия лагер пред бежанския център в Солун

Напрежението в Гърция стихва

И Маринов, и Каракачанов бяха категорични, че се следи за случващото се по границата ни. МО може да изпрати хора, съоръжение и транспортна техника при необходимост.

Нашите служби са особено наблюдателни, защото покрай затоплянето на времето, предстоящите празници и евровот могат да се активизират мигрански групи. За това граничарите ни използват спецтехника - термокамери, уреди за нощно виждане и други.

Полицията в Гърция с крути мерки срещу мигранти, напиращи да влязат в Македония

Полицията в Гърция с крути мерки срещу мигранти, напиращи да влязат в Македония

Използват сълзотворен газ и палки