В момента няма военни по българската границата, те имат готовност да реагират при евентуална бежанска вълна. Това заяви пред bTV главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Българските центрове за мигрантите са с малък капацитет сега са запълнени на около 1/3, допълни главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Той обясни, че нашите специалисти следят от доста време случващото се в близост до нас.

Главният секретар на МВР обяви, че от 9:30 тази сутрин започва спешна среща при премиера Борисов заради мигрантската криза край границата. На нея ще участват вицепремиерът Красимир Каракачанов, вътрешният министър Младен Маринов и ръководството на Гранична полиция.

Припомняме, на 4 април над хиляда бежанци и мигранти напуснаха намиращия се край Солун лагер "Диавата" и направиха опит да се отправят към границата със Северна Македония. Те бяха тръгнали заради фалшива новина, че границата е отворена и могат безпрепятствено да навлязат в Западна Европа. Полицейски части прекъснаха движението по пътя към Идумени и използваха сълзотворен газ, за да принудят мигрантите да се завърнат обратно в лагера.
Те се бяха настанили на палатки и отказваха да се подчинят на властите. Тази сутрин в присъствието на полицията мигрантите вдигнаха палатките си и с предоставените им автобуси се отправиха към центровете.

В отговор на случващото се в Гърция Австрия удължи граничния контрол.

Полицията в Гърция с крути мерки срещу мигранти, напиращи да влязат в Македония

Полицията в Гърция с крути мерки срещу мигранти, напиращи да влязат в Македония

Използват сълзотворен газ и палки

"Имаше призиви да се съберат мигрантите (в Гърция и в Турция - б.р). Тази инициатива е "Конвой на надеждата". Те се събират по Фейсбук. Това че няма пряка заплаха за нашата страна не значи че не може да ескалира. Имаме готовност да се включат и патрули от Гранична полиция, да бъдат командировани служители и от други гранични пунктове, от Жандармерията", каза Иванов по повод причината за повишеното напрежение сред мигрантите в южните ни съседки.

Със заповед на МВР ежедневно всички шефове на служби следят обстановката, уточни главният секретар на МВР.

"Нямаме този усилен натиск от предишни години" - така Иванов отговори на въпроса на водещия: "От началото на годината до сега колко незаконно преминаващи границата ни граждани са задържани".

Главният секретар на МВР пояси, че проектът за временни центрове е от 2016 г. Идеята е те да са от затворен тип. В тях мигрантите ще бъдат настанени при първоначалните действия.

Петима арестувани в Димитровград при спецоперация
Обновена

Петима арестувани в Димитровград при спецоперация

Полицаите проверяват група за лихварство и рекет, обясни главсекът на МВР