Краят на прехода ще дойде, когато престанем да употребяваме историята за злободневен политически бизнес и когато разномислието ражда дискусии, а не подхранва омразата. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на възпоменателна плоча пред родната къща на първия демократично избран президент д-р Желю Желев.

На събитието присъстваха президентите Петър Стоянов (1997-2002), Георги Първанов (2002-2012) и Росен Плевнелиев (2012-2017).

"Д-р Желев (който бе президент на страната от 1990 до 1997) ни напусна преди две години. Той имаше нелека съдба. Прояви куража на инакомислието, когато други мълчаха. Пое отговорност за страната, когато всички спореха и се надвикваха. Понесе упреците на опонентите и предателствата на своите. Но Желев остана народен човек, когато мнозина се срамуваха и клеймяха думата "народен", заяви в изказването си на церемонията Румен Радев.

Президентът подчерта, че епохата е натоварила политиците на прехода с бремето на много грешки - и техни, и чужди. Огромните надежди са се сблъскали със суровата действителност, а идеалистите са били изместени от циниците, каза в речта си Радев.

"Желев се водеше от идеи, не от корист. Остана безсребреник, когато други осребряваха куража на инакомислещите и надеждите на всички българи. Остана демократ, когато всички се сочеха с пръст", каза президентът и добави, че той бе убеден европеец от поколението на Хелмут Кол и Франсоа Митеран, за което кауза бяха мирът, солидарността и единството на континента, заяви държавният глава.

Той определи като знаменателно събирането на четирима държавни глави. Държавният глава посочи още, че датата десети ноември наближава, а именно нея неизменно свързваме с доктор Желев, като 28 години след началото на промените "политическите страсти продължават да вилнеят".

"От години спорим дали преходът е свършил. Мисля, че ще можем да го твърдим, когато престанем да употребяваме историята за злободневен политически бизнес, когато разномислието ражда дискусии, а не подхранва омразата.
Когато аргументите изместят дамгите. Когато се проникнем с уважение към всички жертви, от всички епохи и се отнасяме с респект към градивните, прогресивните и родолюбците. Без прошка за престъпленията, но с разбиране за общата драма, в която всеки от нас носи своята отговорност и никой не е безгрешен", допълни президентът Румен Радев.