Споразумението за правителство в Северна Македония е добра новина за България. Това мнение изрази пред bTV журналистът Любчо Нешков.

Припомняме, предвижда се западната ни съседка за първи път да има министър-председател от албанското малцинство, макар и за 100 дни.

Преди няколко часа висшите партийни органи на социалдемократите и на Демократичния съюз за интеграция да потвърдиха постигнатото споразумение за сформиране на кабинет, като лидерите на двете партии - Зоран Заев и Али Ахмети, се договориха Заев отново да бъде премиер.

Северна Македония с коалиционен кабинет

Северна Македония с коалиционен кабинет

Бившият премиер Зоран Заев отново премиер

Според Нешков тези действия не са изненада, тъй като това са двете политически сили, спечелили най-много гласове и в македонския, и в албанския блок. Той посочи, че условието за съставяне на правителство е било подкрепянето на договора с България за добросъседство.

По думи на журналиста освен вътрешнополитическия аспект на новото правителство има и международен.

След като бъде препотвърден председателят на парламента, нашите дипломати трябва да започнат да работят, заяви той.

Зоран Заев получи мандат за съставяне на правителство

Зоран Заев получи мандат за съставяне на правителство

Социалдемократите спечелиха 46 места в 120-местния парламент

По негови думи друга добра новина за страната ни е, че в състава на македонското правителство външният министър е нов - Буяр Османи, който никога не е говорил за червени линии, както е правел досегашният - Никола Димитров.

Нашите дипломати не трябва да пропускат случая и да се бавят, защото политиците идват и отиват, но географията е тук, категоричен бе Нешков. Според него съвместната комисия между България и Северна Македония по спорните исторически въпроси трябва спешно да започне работа, но се налагат промени в състава ѝ.