Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски връчи мандат на лидера на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев за формиране на втория си кабинет след парламентарните избори на 15 юли, съобщава порталът European Western Balkans.

"Можем" на Заев спечели изборите в Република Северна Македония

"Можем" на Заев спечели изборите в Република Северна Македония

Опонентът му Християн Мицкоски обвини съюза му в

Социалдемократите спечелиха 46 места в 120-местния парламент. Необходими са им още най-малко 15 депутати, за да получат мнозинство. Според Заев работата по осигуряване на мнозинство ще бъде проведена в рамките на конституционния 20-дневен срок.

Разговорите между Заев и Али Ахмети, лидер на най-голямата партия, представляваща етническите албанци в страната, Демократичен съюз за интеграция, ще продължат днес.

Македония гласува на първи парламентарни избори, откакто добави "Северна"

Македония гласува на първи парламентарни избори, откакто добави "Северна"

Социологическите проучвания сочат, че нито една партия няма да получи мнозинство

Двете партии бяха коалиционни партньори в предишното правителство. След изборите през юли те събират необходимия брой депутатски места за мнозинство - 61.

Но към момента преговорите не носят резултати, тъй като Демократичен съюз за интеграция не се отказва от искането си премиерът да е етнически албанец, най-малко част от мандата на правителството.

"Разговорите с Ахмети са успешни в много аспекти, но ние също имаме въпроси, които все още са неприемливи за нас и които са доста сериозни. Няма да разкривам подробности за тях. Надявам се да постигнем успех, защото гражданите са тези, които казват кой с кого трябва да управлява. Съществуват варианти и в крайна сметка нашата страна трябва да има правителство по-рано, отколкото късно", коментира Заев.

ВМРО-ДПМНЕ спечели с две места по-малко от социалдемократите - 44. Коалицията "Алианс на албанците" и "Алтернатива" спечелиха 12 места.

Започнаха изборите в Северна Македония

Започнаха изборите в Северна Македония

Ще продължат 3 дни заради пандемията