Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов не каза, че ще се извини на лекарите от Горна Оряховица за това, че публично от парламентарната трибуна ги нарече убийци.

"Това, което съм казал, е на база резултатите от прилаганите СРС-та", оправда се Цветанов в Министерски съвет.

Припомняме, по-рано днес в парламента сини, червени и ДПС поискаха Цветанов да обясни в пленарна зала развитието на случая и да поднесе извинения на набедените лекари.

Вътрешният министър каза, че не е чел експертизата по случая, която беше готова вчера вечерта (гласяща, че бебето е мъртвородено, б.р.). Той за пореден път посочи, че декласифицирането на информацията, събрана със СРС-та, е станало след решение на прокуратурата.

Според него е важно към тогавашния момент да се оправдаят действията на полицията и прокуратурата. "Всички български граждани станаха свидетели на пряката реч от провежданите разговори между докторите", посочи вицепремиерът. По време на разговорите става въпрос, че детето е било с тегло 500 гр., а трупът му, даден за аутопсия е бил 700 гр., обясни Цветан Цветанов.

"Към момента, когато беше декласифицирана информацията от СРС-тата сме предприели действия, за да направим обективно разследване", обясни още той. "В процеса на разследването бяха снети обяснения, свидетелски показания от докторите, които са били на работа", допълни вътрешният министър.

Той посочи, че данните от тези свидетелски показания потвърждават хронологията на събитията, прочетени в Народното събрание.

"Разбира се, експертизата дава един друг поглед и точно това е целта на едно разследване - не да върви тенденциозно към дадено заключение, а да можем да направим действително едно обективно разследване и да видим дали кореспондира с доказателствата, събрани към момента", допълни вицепремиерът.

"Имаме потвърждаване, че става въпрос за дете, родено на 25 седмици, а не 22 седмици, както беше тиражирано първоначално", каза Цветан Цветанов и допълни, че всичко останало е въпрос на медицински експертизи.

"На нас не ни оставаше нищо друго, освен да предприемем тези действия", категоричен беше Цветанов. "В момента от тази експертиза излизат много въпросителни", каза министърът на вътрешните работи и посочи, че тези въпроси ще бъдат изяснявани, за да се открие истината по случая.

"Недейте да смятате, че министърът или прокурорът, който е говорил по тази тема, е произнесъл присъда", призова журналистите Цветанов. "Ние казахме каква е фактическата обстановка за предприемане на действията на ръководството на МВР и прокуратурата", оправда се вицепремиерът.

Той подчерта, че не иска да коментира експертизата, защото тя трябва да бъде направена от доктори специалисти, какъвто той не е. "До ден днешен си задаваме въпросите: "Защо се води тази комуникация, защо едно дете, ако то е мъртво, се слага в кувьоз, за да бъде стоплено, да бъде правена манипулация и защо не е извикан специалист? Защо детето не е било поставено в кувьоз още в самото начало?", коментира Цветанов и допълни, че вероятно цялото общество се пита същото.

"Не поставям експертизата под съмнение", посочи в същото време вътрешният министър.