Депутатите се събраха за последен работен ден. БСП влязоха в зала. Само ДПС останаха верни на традицията да не осигуряват кворум.

След вчерашните спорове в здравна комисия за руската ваксина дали е "Спутник V" (ви) или "Спутник" V (5) днес шефката на здравната комисия склони на тезата на червените , че е вторият вариант. (бел. ред. руските медии произнасят ваксината Sputnik V (ви). Днес БСП произнасяха ваксината като "Спутник" V (ви).

Парламентът влезе в спор дали да задължи кабинета да преговаря за внос на руската ваксина. Георги Михайлов от БСП изтъкна от трибуната забавените доставки на ваксини и притесненията на партията за здравето на българските граждани. Той даде за пример Словакия и Унгария, които са внесли ваксини извън списъка с разрешените от ЕС. Призовавам всички вас към разум, настоя червеният депутат.

ГЕРБ преоблякоха идеята на БСП за внос на руската ваксина

ГЕРБ преоблякоха идеята на БСП за внос на руската ваксина

Здравната комисия поряза левицата за руската ваксина

Нигяр Джафер от ДПС критикува днешната еманация на политическото надцакване. Калин Поповски от ВМРО, който вчера предложи да поискаме от Русия забавените от ЕС количества ваксини, днес обяви, че формацията ще подкрепи решението на здравна комисия да търсим начини за внос на ваксини от трети страни.

Даниела Дариткова от ГЕРБ подчерта, че на българските граждани трябва да се осигури не само нужното количество препарати, но и качествени продукти. Ако се случат усложнения кой ще носи отговорност за това, попита тя.

Часовникът цъка със страшна сила, обясни и Славчо Атанасов от Обединените патриоти. Крум Зарков от БСП изтъкна, че можем да преговаряме за ваксини от трети страни, ако правителството има мъжество за това.

Христо Гаджев от ГЕРБ изказа притеснението, че ваксините се използват с геополитически цели, а Валери Симеонов се разочарова, че един делови въпроси се превърнал в политическа дъвка. Затова той предложи компромисно решение - МС да предприеме действия за осигуряване на ваксини, които са одобрени от МЗ и Агенцията по лекарствата.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изтъкна, че правителството се провалило във ваксинационния план. Ваксини няма, подчерта тя. Искам в да осигурим свободен избор на българските граждани, подчерта червеният водач. Нинова предположи, че темата с ваксините се използва за тънки политически сметки и за намаляване на избирателната активност. На това отговори Даниела Дариткова: "Не се прави политика с лъжи и спекулации."

След близо два часа и половина дебати парламентът не прие предложението на БСП за преговори за доставка на руската ваксина.

Припомняме, че миналата седмица лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска правителството веднага да започне преговори за внос на руската ваксина.

Два поредни сни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата обяснява, че българското законодателство не позволява внос и употреба на лекарствени продукти, които не са разрешени за употреба в ЕС, т.е. не са минали през процедура от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Вчера здравната комисия редактира сериозно текста, внесен от БСП като предложение.