Към 125 подписа са събрали от управляващата партия ГЕРБ за промени в Конституцията. Това стана ясно от коментара на заместник-председателя на партията Цветан Цветанов в кулоарите на НС.

Формацията обаче не бързала с внасянето им в деловодството на НС, защото имало още депутати, които искали да сложат подписа си под предложенията. Това щяло да се случи следващата седмица.

Сред предложенията най-много спорове предизвиква идеята за намаляване на мандата на ВСС на 4 години. Той се разделя на две колегии, а пленумът ще се председателства от правосъдния министър.
8 депутати от БДЦ са се подписали под промените. От АБВ са твърди в позицията си и не са се подписали.

Въпросът е да има диалог, да има търсене на политически консенсус и от другите парламентарно представени групи - така Цветан Цветанов отговори на въпрос как ще се търсят нужните гласове, за да минат промените в основния закон. Към момента ГЕРБ не разполагат с тях.

Цветан Цветанов е оптимист, че в една работна атмосфера, в която да се чуят всички аргументи, нужните минимум 160 гласа щели да се съберат и измененията в Конституцията да станат факт.

Заместник-председателят на ГЕРБ също така е на мнение, че управляващата коалиция не се разпадала. За пример той посочи съгласието за пенсионната реформа на Ивайло Калфин.
Всичко ще бъде наред, изтъкна Цветанов по повод промените в Конституцията. Според него в дебата щели да се чуят и позициите на ДПС и БСП.

Цветан Цветанов е убеден, че ако не минат промените в основния закон, това няма да се отрази на управлението и то ще продължи.