Решаването на проблемите с битовата престъпност трябва да стане държавна политика, защото ситуацията става все по-тежка. Това заяви днес в Рибарица вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, съобщава БНР.

Изказването му беше по повод подновените специализирани операции за борба с престъпността, най-вече в малките населени места.

Каракачанов посочи, че полицията върши своята работа.

Гешев обещава случаите на битова престъпност да намалеят значително

Гешев обещава случаите на битова престъпност да намалеят значително

По думите му вече се е справил с телефонните измами, намалели са наполовина

Полицията със сила може да удържи положението, но в края на краищата ние, ако не решим фундаментално проблема с битовата престъпност чрез една реална интеграция на циганското население, което не само да бъде възпитано, че освен права има и задължения, но и да бъде накарано реално да ходи на училище, да получава поне нормално образование и оттам нататък лесно да си намира работа на пазара на труда, нищо няма да постигнем, категоричен бе той той.

Министърът заяви, че е изработил концепция за справяне с проблема и държи тя да бъде приета.

По негови думи са били изхарчени милиарди левове за фиктивна интеграция на тази част от населението, но ефектът бил точно обратен. Нивото на неграмотност се увеличава, нивото на престъпност в гетата се увеличава, отбеляза Каракачанов.

Според него е крайно време политиците да погледнат проблема в очите, а не "да се съобразяват какво ще каже една или друга джендър-организация или какво ще каже някой посланик или някой чиновник в Европа".

Иван Гешев: Ако не се справим с битовата престъпност, да закриваме държавата

Иван Гешев: Ако не се справим с битовата престъпност, да закриваме държавата

Главният прокурор поиска съдействието на местната власт