Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин съобщи пред журналисти, че до края на месеца докладът за България ще бъде готов на експертно равнище, след което ще започне да се пише общият доклад за страната и на 23 юли се очаква да той да бъде окончателно приет от ЕК.

Във връзка с информацията за поредното спиране на финансиране по европейски проекти, Калфин обясни, че в случая има по-големи изисквания към контрола на средствата, които се отпускат.

В тази връзка ще бъдат предприети мерки, посочи още Калфин, цитиран от БНР.

По думите на вицепремиера това е нормален процес на пригаждане към правилата на Брюксел.

По този път са преминавали всички нови членки на ЕС, важното е да се вземат мерки, за да има резултат, допълни Ивайло Калфин.  

Той посочи, че няма нищо общо между спрените средства и очаквания доклад за България, защото той се пише по друга процедура и по други теми.

Припомняме, мерките по САПАРД, по които е спряно финансирането са „Развитие и диверсификация на икономическите дейности" и „Инвестиции в селското стопанство" .

Решението за спирането на средствата е след извършена проверка от 26 до 30 май от Генерална дирекция „Земеделие" в Агенция САПАРД.