Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Премиерът поздрави Ципрас за големия християнски празник Гергьовден, който се отбелязва с особена почит и в двете страни.

В хора на разговора Ципрас е заявил пред премиера, че високо цени личния му ангажимент за ремонта на Зографския манастир. По думите на Ципрас това е жест, получил признанието на хилядите поклонници, посещаващи свещеното място.

Борисов на поклонение в Зографския манастир на Атон
Обновена

Борисов на поклонение в Зографския манастир на Атон

Премиерът участва в Литургията и в литийното шествие по случай Гергьовден

Двамата премиери са обсъдили и предстоящата среща на върха в София във формат ЕС - Западните Балкани. От своя страна Ципрас е заявил, че както за българското, така и за гръцкото правителство стабилността, мирът и развитието на Балканите са основен приоритет.
Той също така приветствал поставянето на темата за бъдещето на страните от Западните Балкани и стабилността на континента от България в дневния ред на Европейския съюз.

По време на разговора Ципрас е потвърдил участието си в срещата на върха на 17 май. Очакванията на двамата премиери са, че срещата ще даде нова енергия за развитие на региона.

Има съгласие относно декларацията за срещата ЕС - Западни Балкани в София

Има съгласие относно декларацията за срещата ЕС - Западни Балкани в София

Всичките 28 членки са одобрили текстовете на декларацията

По време на разговора Борисов благодари на премиера на Гърция за гостоприемството и вниманието, с което беше посрещнат при посещението си в Света гора.