Не е изключено целта на скандалите около ДАНС и изнасянето на секретни доклади от агенцията, е тя да бъде закрита.

Това предположи лидерът на ДСБ Иван Костов.

Припомняне, по-рано днес премиерът Борисов заяви, че има вероятност агенцията да бъде закрита, "ако е била създадена само да генерира скандали."

Според съпредседателя на синята коалция трябва да се провери влизал ли е докладът на Иван Драшков в секретната секция на Министерски съвет, изнасял ли го е Станишев или го е копирал, и изобщо какво се е случило с този документ.

По думите на Костов е редно председателят на БСП да се откаже от имунитета си на народен представител, за да може прокуратурата да го разследва.

За това настояха и от РЗС.

Причината за изтичането на класифицирана информация от ДАНС е предишното ръководство на ДАНС и експремиера Станишев, категоричен е Костов. Трябва да се сезира прокуратурата, смята още той.

Сега фактът, който трябва да се разследван, е изтичането на информация, допълни Костов. Лидерът на ДСБ е на мнение, че трябва да се изработи стратегия за състоянието на националната сигурност.

Той е категоричен, че в доклада на ДАНС няма имена на корумпирани министри, с изключение на един от неговото правителство. Костов обаче отказа да посочи кой е той.

Тъмносините подготвят и питане до народното събрание защо комисията Станишев не може да събере информация за назначенията и разходите за предишния кабинет. Най-много сме разтревожени от контролните функции на изпълнителната власт, отбеляза той и допълни, че контролните функции са занемарени.

От ДСБ предлагат да се промени „крайно дефектния начин", по който се избират членовете на ВСС, да се намалят мандатите на членовете на съвета, на главния прокурор, на председателя на ВАС, както и на председателя на ВКС и съответно те да станат по 5 години.

Според нас скандалите не са приключили, а само са започнали, смята от своя страна Екатерина Михайлова.

Седем години е страшно дълъг период, категорична е тя. Според нея е наложителна промяна в сегашния висш съдебен съвет. Той е компрометиран, допълни още Михайлова.