Бойко Борисов е фасадата, а Цветан Цветанов същността на партия ГЕРБ. Бившият премиер е изцяло зависим от своя заместник и колкото и да играят на доброто и лошото ченге, те са едно цяло. С подобна „дисекция" на структурата на ГЕРБ лидерът на БСП Сергей Станишев за първи път коментира директно процесите в основния си конкурент след конгреса му.

Според Станишев там е било доказано, че "ГЕРБ е партията на Цветанов", тъй като въпреки постоянните намеци и намигвания от страна на Борисов, бившият вътрешен министър е запазил позициите си.

Лидерът на левицата отново припомни, че основен негов ангажимент е бил да не допуска ГЕРБ да се върнат на власт. Това засега се е случило, но все още не е гарантирана необратимостта на процеса, изтъкна Станишев. По думите му отношението на БСП към всяка една друга партия ще зависи от въпроса доколко тя е готова да помогне на Борисов да се върне на власт. Според "червените" всяка колаборация с Борисов е вредна за държавата.

Станишев поздрави вътрешния министър Цветлин Йовчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров за акцията, при която бяха задържани 1400 кг кокаин. Това е най-голямата пратка кокаин, която е задържана във Франция и показва политическа воля за борба с организираната престъпност, обяви Станишев.

На брифинга в централата на БСП присъства и председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов. Той изнесе статистика, според която заловеният за 2013 година хероин е в 3 пъти по-голям размер от този за 2012 година. При кокаина МВР е действало два пъти по-добре, а с няколко пъти по-голямо е количеството и на заловената марихуана. Това показва какво е правило МВР на Цветанов и какво прави то днес, като се оказват лъжа твърденията за пречупения гръбнак на организираната престъпност.

От БСП отделиха сериозно внимание и на обискираните офиси и дома на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. Очевидно е според Мерджанов, че Алексиев има връзка с един от кокаиновите крале. Защо МВР на Цветанов и Флоров не са разследвали тази връзка и тъй като очевидно каналът е действал и преди - имало ли чадъри върху определени фигури, попита Мерджанов.

Въпроси от "Позитано" №20 имаха и към столичния кмет Йорданка Фандъкова. Не е ли редно, след като стана ясно, че Алексиев е унищожил документи, той да бъде отстранен от позицията на председател на комисията по финансови въпроси към Столична община, поне докато тече производството, поиска да разбере Мерджанов.