Като скандално определи изказването на Бойко Борисов в Чикаго премиерът Сергей Станишев.

Според Станишев Бойко Борисов е споделил това, което мисли.
„Доста се е поотпуснал, пред българските медии по-добре се контролира.
В по-неформална среща и среда е казал това, което действително мисли", коментира Станишев, който заедно с вътрешния министър Миков направи първата копка за новото 3-то столично РПУ.

По думите му изявлението на Борисов е най-циничното изказване за последните 20 години.

Премиерът изрази съжаление и каза, че според него е абсолютно неприемливо подобно отношение към пенсионерите - „нашите майки и бащи", хората с друга етническа принадлежност, ромите и турците.
„Не може да се делят хората на такива категории", заяви Станишев.

Всеки български гражданин трябва да е защитен от държавата, особено във времена на икономически криза, подчерта още той. Трябва да сме заедно, сплотени, да мислим един за други, а не да се делим на хора, които не ни харесват, и хора, които евентуално ни харесват", изтъкна Станишев.

Особено пък за политиците, продължи той - не може да претендираш, че си лидер на нацията и да се отнасяш презрително към по-голямата част от хората, които живеят в България.

Мисля че господин Борисов прекалено много мрази и му липсва това, което е в основата на всяко едно успешно нещо - уважение към хората, коментира още премиерът.

Реакциите от вчера
БСП: Борисов се самоуби политически
ДПС: Това е проява на политически цинизъм
Социолозите: Медийните гафове провалят ГЕРБ

Той сподели, че му би било интересно да научи как гледа на изказването на Борисов и на неговия начин на мислене, ЕНП, към която принадлежи ГЕРБ.

„На господин Борисов всичко му е криво - БСП му криво, НДСВ му е криво, всички са му лоши, тъмни сили са се изправили пред него... Единствено очевидно ДСБ му харесва и господин Костов", коментира още Сергей Станишев.

Според Станишев в изказването на Борисов има една много ясна прогноза - че ще управлява с Иван Костов и ДСБ.

„Това говори за начина на управление, който очаква българите, ако те спечелят - едно повторение на авторитарния режим, който беше в България от 1997 и нищо хубаво не очаква по-голямата част от хората, живеещи в България, към които господин Борисов очевидно се отнася с пренебрежение."

Борисов коментира:
Реакцията на политическите партии в последните часове са неадекватни. Те са отзвук на изопачени медийни публикации, а не на факти
                    Още...

Пенсионерите му били глупави и носталгични, с другите пък - недобър материал, перифразира Борисов, премиерът.

Станишев категорично се противопостави на разделянето на българите на умни, които са отишли в чужбина и там са преуспели, и глупави, които са останали тук.

Премиерът подчерта, че всички съсловия имат своите проблеми, че има много нерешени проблеми в държавата и че това е ангажиментът на политиците и държавниците - да намират решение, да търсят баланс между проблемите, за да не бъдат решавани едните - за сметка на другите.