През последните 100 години България извървя огромен път към демократична, европейска нация, с изградени институции, индустриализирана и член на Европейския съюз.

Това заяви премиерът Сергей Станишев към възпитаниците на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий" в Сатовча.

Това е много голямо постижение, защото вие ще се ползвате от възможностите и правата на всички европейски граждани, каза още той.

Винаги съм се гордял с това, че през последните 20 години България запази етническия си мир и уважението между хората от различните вероизповедания в страната, каза министър-председателят в приветствието си към младите хора, допълни премиерът.
Той посочи, че в София в радиус от 500 м има храмове на пет различни вероизповедания, което говори много за отношението на толерантност и то трябва да се запази.

Вярвам в дълбоката толерантност и мъдростта на българския народ, добави той.

По думите му, управлението на страната е къртовска работа, която невинаги е видима.

Трудно е да нямаш лично пространство и постоянно да си под наблюдението на камерите, коментира Станишев.

Учениците, които се срещната с него, проявиха интерес към отговорностите на министър-председателя.

Младите хора бяха любопитни и за функциите и задачите на Европейския парламент. Те бяха подробно запознати с най-демократичната евроинституция и основните политически семейства в ЕП.

Учениците научиха още, че премиерът е имал веднъж двойка по история, както и че разчита на позитивното си излъчване, което го пази от негативната енергия на опозицията.

Запитан какво е за него 24 май, премиерът отговори, че това е един от най-светлите български празници, празник на духа, на идентичността и самочувствието на България.

Денят на българската култура и просвета и славянската писменост е демонстрация на вярата ни в историята, постигнатото до момента и в бъдещето, подчерта пред учениците Станишев.