Лидерът на БСП покани журналисти в централата на партията на новогодишна баница с късмети и изтегли своя. Падна му се: "Точка на катастрофата ГЕРБ."
Лидерът на БСП изтъкна, че управлението на ГЕРБ се оказа отрицание на това, което обещаваше и аргументирайки се посочи, че обещавайки по-големи доходи, ГЕРБ са постигнали твърде висока безработица.

Обещаваха справедливост, но създадоха система, в която законите важат за всички без управляващите, каза още Станишев и добави, че ако ГЕРБ са обещавали свободна конкуренция, получи се монополна икономика управлявана от едно място.
Той е категоричен, че БСП трябва да предложи алтернатива за излизане от кризата и че след изборите задължения на следващото правителство ще е спасението на България, нова икономика, заетост. Той отправи пожелание в края на 2013 година да бъде обърната сегашната тенденция по отношение на свободата на словото и журналистите д а могат да пишат обективно за истината без последици.

Помолен да коментира гафа с видео изявлението на президента Росен Плевнелиев Сергей Станишев каза, че това очевидно е гаф - неудачно и не особено компетентно направено видео обръщение към нацията. Според Станишев има обаче много по-съществени въпроси, които си струва да бъдат отправени към президента.
Той припомни казаното от Плевнелиев, че тези политически сили, които повдигат въпроса дали изборите ще бъдат честни, просто търсят застраховка и го определи, като скандално.

„Президентът Плевнелиев е първият президент на България, който е избран по съмнителен начин. Неговият избор беше оспорен от БСП заради машинациите, политтехнологиите, натиска, страха, реализирани от шефа на предизборната кампания Цветанов", каза Станишев. Той припомни, че цяла България видя чувалите бюлетини, разнасяни от депутати на ГЕРБ и че на президентските избори е имало безпрецедентен брой невалидни бюлетини.

„Президентът Плевнелиев е длъжник пред българската демокрация, пред българските граждани", категоричен е Станишев.
По думите му Плевнелиев не съумява да изпълнява функцията на президент на българските граждани, а изпълнява функцията на говорител на ГЕРБ.
Като аргумент Станишев посочи действията на президента при полагането на клетвата на конституционните съдии. Плевнелиев предприе действия на ръба на конституцията като провали полагането на клетвата, за да извади Борисов от кашата, създадена от самия Борисов и за да му даде възможност за нов избор, каза Станишев и добави, че процедурата е направила Конституционния съд за посмешище.

Той добави, че после при избора на главен прокурор с променени в последния момент нагласени правила за кандидатурата, за която дадоха публична подкрепа и Борисов, и Цветанов, Плевнелиев едва ли не в последния работен час е побързал да подпише указа.
„Повече въпроси основателно трябва да се поставят на президента Плевнелиев, а не за един очевиден, но в крайна сметка дребен гаф." убеден е Станишев.