Демократи за силна България настояват премиерът Сергей Станишев да отстрани министрите Пламен Орешарски и Даниел Вълчев от преговорите с учителите и да седне сам на маста на преговорите, за да разреши проблема.

Такава позиция изразиха лидерът на ДСБ Иван Костов и макроикономистът Димитър Бъчваров - член на Националното ръководство на партията.

„Вчера се провали решителен кръг от преговорите със стачкуващите учители. Преговарящите министри Орешарски и Вълчев се компрометираха. Медиите ги разконспирираха, че протакат преговорите за сметка на учениците и родителите, че съзнателно рискуват провала на учебната година."

Това се казва в официална позиция на ръководството на ДСБ. Утре парламентарната група на тъмносините ще внесе в парламента ново искане за изслушване на министър-председателя по кризата в средното образование като ще потърси подкрепата и на останалите депутати от опозицията.

Освен това ДСБ ще призоват всички депутати да поискат от министър-председателя да отстрани от постовете им министрите Вълчев и Орешарски и да ги замени с отговорни политици "които гледат на задълженията си не като на седянка, които си дават сметка какво означава за всички български семейства нарочното протакане на стачката и които не възлагат на стачкуващите собствените си задължения за структурни реформи."

ДСБ определят като лъжа твърдението на премиера Станишев, че ако бъдат удовлетворени исканията на учителите, ще падне Валутният борд, тъй като той не зависи от дефицита по текущата сметка, а от валутния резерв на БНБ.

От ДСБ са категорични, че умишленото протакане на преговорите цели изтощаване на протеста.

Ако в момента се даде решението, към което правителството се стреми, то няма да бъде прието. Затова се цели учителите да се уморят от продължителните стачни действия и да станат по-отстъпчиви, смятат от ДСБ.

Като друг несъстоятелен аргумент от ДСБ сочат твърдението на министър-председателя, че ако се удовлетворят исканията на учителите, ще трябва да се повишат заплатите на всички останали.

„Това е въпрос на приоритети", коментира лидерът Иван Костов.

Тъмносините определят като неуместно намерението на кабинета за съкращаване на учители, чиито брой през последните години е намалял на фона на разрастващата се държавна администрация.