Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев постави задача на левицата да се покаже като модернизатор през следващите години до края на мандата чрез реформи в образованието и здравеопазването.

В рамките на конференция, посветена на модернизацията на България и предизвикателствата пред БСП Станишев очерта приоритетите пред левицата.

Той изтъкна важността на реформите в образователната и здравната система, тъй като по негова оценка те били започнати хаотично, проведени частично и са недовършени.

Премиерът съобщи, че след две седмици в Съвета по национални инфраструктурни проекти ще има цялостен преглед на националната здравна инфраструктура, най-вече болничната, за да се придобие цялостна представа за нея и демографското състояние на регионите и заболеваемостта в тях, за да бъде потърсено рационално разпределение на ресурсите на държавата и да се гарантира достъпно и качествено здравеопазване.

Особен приоритет за левицата е модернизирането на инфраструктурата в страната, защото сегашното й състояние е пречка и за икономическия растеж, и за качеството на живота на хората, и за балансираното регионално развитие, изтъкна Станишев.

Нашите основни приоритети ще бъдат осигуряване в рамките на тройната коалиция на ефективно управление на България като страна членка на ЕС.
               С. Станишев

За реализацията на приетата от правителството стратегия за развитие на инфраструктурата до 2015 г. ще бъдат използвани различни инструменти, като правителството възнамерява по-активно да пристъпва към публично-частни партньорства, заяви премиерът.

Като приоритетна сфера Станишев посочи и развитието на информационните и комуникационни технологии и информационното общество в България.

Най-голямата ни задача като левица, след като ние гарантирахме европейската интеграция на България от 1 януари 2007 г., е да гарантираме вътрешната интеграция на българското общество, вътрешната му сплотеност и способност да се развива цялостно и по-хармонично, заяви още лидерът на БСП.

Той поясни този приоритет с настъпилите в резултат на проведената в прехода трансформация тежки разделения между най-богати и бедни, между София и други региони, между хора, които могат да се развиват успешно и цели етнически и социални групи, обречени на дезинтеграция и превръщащи се в гета.

Това са все предизвикателства пред България и левицата трябва да има куража да ги преодолее чрез своята политика и да докаже, че е възможно съчетаването между успешно икономическо развитие, което гарантира добра бизнес среда и активна модерна социална политика, която решава проблемите на хората и гарантира по-солидарно общество, основаващо се на европейските ценности, подчерта Станишев.