Премиерът Сергей Станишев каза в кулоарите на парламента, че е притеснен от ескалацията на говорене, което създава етническо напрежение.

Всяко поведение и говорене, което изкуствено създава напрежение, са опасни, подчерта Станишев.

По думите му, много представители на опозицията от дясното политическо пространство действително ескалират напрежението. Прави се опит за демонизиране на ДПС като политическа партия, също така започва да се говори по отношение на турците, посочи Станишев.

„Няма партия, която да е съвършена и да не бъде подлагана на критика, но аз се противопоставям на демонизирането на която и да е партия", заяви премиерът.

Той подчерта, че политиците трябва да бъдат изключително отговорни, когато говорят за българския етнически модел. Този модел трябва да се развива, а не да се разрушава, изтъкна Станишев.

Запитан дали смята партията на Ахмед Доган за единствен гарант за етническата стабилност в България, Станишев категорично заяви: „Гарант за етническата стабилност на България са първо българските граждани" и подчерта, че винаги българи, турци и други етноси са живели в добросъседство и взаимопомощ и за това България има такъв добър имидж по света.

Българският етнически модел е завоевание на българския народ, на българската нация като цяло, която включва хора с различни етноси и за това политиците не бива да злоупотребяват с тази даденост, заяви Станишев.

Той отбеляза и че има медии, които всеки ден насаждат омраза между етносите. Премиерът заяви категорично, че на основата на омразата и противопоставянето нищо добро не може да се изгради.