Стара теза е, че коалицията е несъвместима и едниственото, което ни държи заедно са интересите, заяви премиерът Сергей Станишев по време да дебатите в парламента по вота на недоверие срещу правителството.

Той запита опозицията, ако правителството падне, каква ще бъде управленската й платформа.

По думите му, СДС и ДСБ са за „тотална приватизация", в платформата на ГЕРБ „няма нито дума за държавата", а в тази на „Атака" се иска национализация.

„Как ще управлявате, дами и господа, заедно?" - запита още премиерът, като явна ирония "проектира" евентуалния бъдещ опозиционен кабинет.

По думите му столичният кмет Бойко Борисов, който „допреди няколко месеца се кълнеше на софиянци", ще напусне поста и ще оглави правителството.

С той „предложи" в кабинета да влязат Иван Костов и Атанас Атанасов - „които знаят как стоят нещата с корупцията", за здравен министър Станишев предложи Атанас Щерев. Авторът на икономическата програма на ГЕРБ Стефан Мавродиев според премиера би трябвало да е финансов министър, за Яне Янев Станишев отреди земеделското министерство, Стела Банкова той "направи" социален министър.

По думите му, бъдещия кабинвет трябва "да направи едно министерство по усвояването на еврофондове", което да бъде оглавено от Стефан Софиянски.

"Независимият Минчо Христов може да стане енергиен министър и да отвори 3 и 4 блок на АЕЦ, но тогава пък ЕС ще вземе парите, които е усвоил Софиянски." - коментира Станишев.

"Слави Бинев става за външен министър, но само за първите две години, защото след това няма да имаме външни отношения", прогнозира още Станишев.

Премиерът заяви, че би бил спокоен единствено за Министерството на отбраната, което оспорде него трябва да бъде оглавено от Красимир Каракачанов.

С нескрита насмешка той предложи за говорител на бъдещото правителството Любен Дилов-син.

Премиерът не коментира упреците на опозицията по същество. Той заяви, че ще направи това по-късно.

"В чисто финансово измерение, за първата си година като член на ЕС България е получила с 500 млн. лв. повече средства, отколкото е платила като вноска за членството си".

Това заяви по-рано премиерът Сергей Станишев в първото си изказване.

Министър-председателят призова да не се злоупотребява с европейските фондове в политическата риторика и да не се изказват твърдения, според които България е на загуба през първата си година от членството в съюза.

Сега навлизаме в най-важния период от усвояването на потенциалните средства от ЕС - не само на близо 7 млрд. евро по оперативните програми, но и по директните плащания за селскостопанските производители, заяви премиерът пред депутатите.

Според него през тази година в селското стопанство ще влязат близо 1 милиард лева, предстои да бъдат усвоявани и средствата по програмата за развитието на селските райони, припомни той.

Министър-председателят бе категоричен, че в перспективите в усвояването на средствата от европейските фондове България трябва да бъде съпоставяна с другите страни-членки на ЕС.

По думите му, страната ни е в челото на държавите с одобрени оперативни програми.
"България успешно мина през първия етап, който е одобряване на стратегическите документи - Националната стратегическа референтна рамка и 7-те оперативни програми.", посочи Сергей Станишев в изказването си.