Президентът на ПЕС Сергей Станишев помирява институциите. Той вижда добър знак в днешната конференция за ролята на България в общоевропейската сигурност, организирана от ПЕС в София.

Без комуникация между институциите няма как страната ни да излъчи убедителни послания в Европа. Затова и според Станишев е належащо да изработим българска позиция, смята Станишев. Темата за отбраната липсва от дискусиите в общността, а бойните групи функционират само на хартия, предупреди президентът на ПЕС.

Каракачанов прие, че имаме интерес от обща европейска отбрана

Каракачанов прие, че имаме интерес от обща европейска отбрана

Каракачанов иска да продължаваме да сме фактор на стабилност в региона

И Станишев, както и президентът Румен Радев заяви, че средата на сигурност се е променила драматично. Променя се характерът на трансатлантическото партньорство. След избора на Тръмп за президент на САЩ, щатите се оттеглили от проблемите на Европа. Навсякъде по света върви увеличаване на разходите за отбрана, като за следващата година САЩ увеличават разходите за отбрана с 10%.

Човешкият ресурс - основен проблем според Нинова

Човешкият ресурс - основен проблем според Нинова

Модернизацията е след нова нормативна база и цялостен преглед на отбраната

Според Станишев ефективността на отбраната на ЕС е едва на 15%. Това е неприемливо разхищение на средства, убеден е президентът на ПЕС.
ЕС е мека сила и това е силата на общността. Тази сила трябва да се запази, убеден е лидерът на ПЕС. Според него трябва да покажем капацитет в отбраната и сигурността.

Радев настоя сигурността на Европа да не се оставя в чужди ръце

Радев настоя сигурността на Европа да не се оставя в чужди ръце

Президентът настоя и ЕС да има силна отбранителна индустрия

Станишев е убеден, че никоя европейска страна сама не може да се справи с асиметричните заплахи. Той вярва, че можем да покажем сила във военното сътрудничество. 

Станишев иска да се потърси решение за модернизация на въоръжените сили. Забавянето в този процес е и възможност за интегриране на способностите ни. Трябва да търсим интеграция в новите технологии, убеден е Станишев.

Да бъдем в ядрото на процесите, да сме инициатори на събитията, настоява лидерът на ПЕС.