Българският национален интерес винаги е бил да сме част от нещо голямо и сигурно. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов по време на дискусията "Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана". Може да има обща европейска армия, смята той.

Каракачанов не иска да има Европа на две скорости. Ако ЕС иска да играе максимално активна роля, общата европейска отбрана е задължителна, според него. Министърът иска да се говори не само за модернизация, но и за мотивацията на състава.

Човешкият ресурс - основен проблем според Нинова

Човешкият ресурс - основен проблем според Нинова

Модернизацията е след нова нормативна база и цялостен преглед на отбраната

ЕС трябва ясно да очертае приоритетите си в сферата на отбраната, като ние имаме пряк интерес от европейска отбрана, смята той. Каракачанов иска да продължаваме да сме фактор на стабилност в региона.

Радев настоя сигурността на Европа да не се оставя в чужди ръце

Радев настоя сигурността на Европа да не се оставя в чужди ръце

Президентът настоя и ЕС да има силна отбранителна индустрия

В армията се пипаше с мръсни политически ръкавици, подчерта Каракабанов, като това е довело до днешното състояние на армията. "Модернизация или мотивация, модернизация или ремонт", тези въпроси постави Красимир Каракачанов. Няма как с трите проекта за модернизация на армията - за ВВС, за ВМС и за сухопътни войски, да се решат проблемите й.

Трябва да се върви паралелно, смята военният министър и настоя за прозрачност в изразходването на средствата за модернизация. Трябва да вървим към повишаване на бойните способности на българската армия, категоричен е Каракачанов.

Станишев помирява институциите в страната

Станишев помирява институциите в страната

Средата за сигурност се променя драматично, убеден лидерът на ПЕС

Предлагаме обединение на усилията, предлагаме прозрачност, подчерта той. Ние сме на границите на един конфликтен регион, заяви военният министър.