Премиерът Сергей Станишев възложи на ръководството на Националната агенция за приходите да предложи мерки за увеличаване на събираемостта на приходите в хазната.

Станишев започва поредица от работни срещи с ръководствата на приходната администрация. Целта е набелязването на конкретни мерки за увеличаване на събираемостта на приходите в хазната, тъй като по-високите резултати ще позволят на правителството да изпълни приоритетите си в максимална степен, съобщава БНР..

Днес премиерът разговаря с изпълнителния директор на Националната агенция за приходите Мария Мургина и с екипа й. В срещата участва министърът на финансите Пламен Орешарски, както и депутати от управляващата коалиция.

Утре Сергей Станишев ще разговаря с ръководството на Агенция "Митници".

Министър-председателят възложи на НАП в едноседмичен срок да подготви доклад с мерки, които ведомството ще предприеме за увеличаване на събираемостта на приходите в бюджета. Аналогичен доклад премиерът разпореди да бъде изготвен и от Агенцията за държавни вземания.

Според Станишев вниманието на приходната администрация трябва да бъде насочено към наблюдение на новорегистрираните фирми по ДДС. За пет-шест месеца техният брой се е увеличил с около 20 000. Трябва да се отчете и резултатността от извършените данъчни ревизии.