Министър-председателят Сергей Станишев заяви, че от въвеждането на единна ставка от 10% за облагане доходите на физическите лица през 2008 г. ще спечелят всички работещи в страната, предаде БНР.

Той посочи някои от механизмите - за свободните професии чрез признаване на част от нормативните разходи, за работещите в публичния сектор чрез увеличение на номиналната заплата.

Предвижда се и повишаване на минималната работна заплата от 180 лв. на 220 лв., обясни министър-председателят.

Засега инфлацията в страната е в предвиденото според бюджетните прогнози.

Това заяви министър-председателят Сергей Станишев, цитиран от Радио Пловдив, в отговор на въпрос ще се деблокира ли Държавният резерв, за да падне цената на житото и брашното.

Според Станишев сегашното покачване на цените на зърното и хляба е свързано с лошата реколта заради сушата.

Премиерът ще свика комисията, която беше сформирана във връзка с влизането на България в Европейския съюз и имаше за задача да наблюдава движението на цените.

След като тя разгледа ситуацията, ще направи конкретни предложения за възможните мерки.

Сергей Станишев присъства на първия българо-гръцки събор в смолянското село Арда, през което се предвижда откриването на трансграничен път Горна Арда - Паранести.

Правителството ще построи необходимата инфраструктура за ГКПП Горна Арда-Паранести и жителите на Смолянския край ще пътуват удобно до съгражданите ни от Европейския съюз в Гърция, каза Станишев пред жителите и гостите на родопското село Арда.

Всяка година в началото на август те се събират на традиционния родов събор.

По-късно премиерът, кметът на Смолян Дора Янкова, областният управител Петър Фиданов, префектът на Драма и кметът на Паранести посетиха граничната бразда при пирамида 101, където ще бъде построен новият контролно-пропускателен пункт между двете държави.

България и Гърция като страни-членки на ЕС трябва да осигурят свободно движение на хората и стоките, защото граници между нас вече няма, подчерта премиерът. Той каза, че пътят Смолян-Драма ще стимулира още повече развитието на туризма.

От българска страна много активно се работи и за изграждането на пътя Рудозем-Ксанти и през следващите месеци ще бъде открита отсечка от шосето.

Министър-председателят Сергей Станишев откри туристически информационен център в с. Арда. Той е пример за успешното сътрудничество между Сдружението за местна инициатива в селото, общината и Програмата за развитие на ООН, каза премиерът.

В центъра българските и чуждестранните туристи ще могат да намерят информация за туристическите маршрути, културните и природните забележителности на територията на община Смолян и горното поречие на р. Арда.

Към него е изграден и атракционен парк, а до есента трябва да е готова и велопътека. Общата стойност на проекта е 38.4 хил. лв. От тях 28 хил. лв. са от Програмата за развитие на ООН, а останалите са от община Смолян.

Важно е Смоленският край да запази уникалната си природа, защото перспективите за развитие на региона са свързани с туризма - ски, културно-исторически и екотуризъм, балнеолечение, посочи Станишев.

Той каза, че се надява жителите на с. Арда да усещат позитивните промени, които през последните години се случват в региона. Достатъчно е човек да погледне към селото и да види ремонтираната сграда на училище „Св. Св. Кирил и Методий", обновения покрив на читалището и новата пътна настилка. Това е целенасочената политика на правителството за икономическо и социално развитие на страната и тя ще продължи с още по-големи темпове, каза премиерът.