България ще продължи усилията и диалога с европейските регионални партньори и ще направи всичко възможно да гарантира енергийната сигурност и на страната, и в региона, както и на социалните ефекти.

Това категорично заяви премиерът Сергей Станишев в отговор на въпрос на Стела Банкова за възобновяване на работата на 3-ти и 4-ти реактори на АЕЦ "Козлодуй".
Премиерът припомни, че ангажиментите за предсрочното затваряне на реакторите не са поети от сегашното правителство, а преди неговия мандат.

Той подчерта, че през миналата година водещо за България беше гарантирането на членството й в ЕС от 1 януари 2007 г., което означаваше включително и ратификации на присъединителния договор от страните членки.
Станишев припомни и че много преди Банкова да повдигне този въпрос, БСП и Коалиция за България са отстоявали българския интерес преди да се затвори преговорната глава „Енергетика" (затворена от кабинета „Сакскобургготски", бел.ред.).

Категоричното становище на премиера е, че започването на предоговаряне през миналата година със сигурност би означало невъзможност за членство на България от 1 януари.
След като България е поела ангажимент, като държава тя е длъжна да го изпълнява, поясни премиерът.

Той изтъкна още, че отчитайки рисковете не за българския енергиен пазар, а за региона, където България традиционно изнася ток - Македония, Сърбия, Албания, Косово, българското правителство отдавна е информирало ЕК.
Той даде висока оценка изразяваните позиции от Джефри ван Орден в ЕП и поясни, че по принцип позицията, изразявана от мнозинството на ЕП, няма задължително действие по отношение на ЕК.

Усилията ще продължат на всички нива, категоричен е премиерът.
Той подчерта, че се изисква не вътрешно политизиране на темата, а стремеж да се създаде достатъчна подкрепа в страните членки на ЕС.
Всичко останало са думи на вятъра, завърши отговора си премиерът.